Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
27.12.2021 02:30

ZMOS počas roka prinášal inšpiráciu dobrej praxe


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka predstavilo 12 príkladov dobrej praxe. Každý z nich je príkladom úspešného, inovatívneho a udržateľného riešenia, ktoré môže inšpirovať ostatné samosprávy.


Združenie miest a obcí Slovenska počas roka 2021 predstavilo 12 príkladov dobrej praxe. Každý z nich pochádzal z iného regiónu, každý je zaujímavý vo svojej oblasti. Práve preto sú najlepšou inšpiráciou pre ostatné mestá a obce, ktoré majú podobný, alebo obdobný problém a cítia rovnakú potrebu skvalitňovania života obyvateľov. Využívanie overených riešení minimalizuje pre iné mestá a obce riziká vyplývajúce z nesprávne nastavených pilotných projektov a zároveň sa v prostredí miestnej územnej samosprávy uplatnia prvky porovnávania. 

Príklady dobrej praxe sledujú viaceré princípy akými sú transparentnosť, efektívnosť, účelnosť, vlastná iniciatíva samosprávy a jej obyvateľov, prínos pre komunity, princíp dobrej správy a udržateľnosť. Otvárajú nový priestor na porovnávanie riešení, vzájomnú inšpiráciu, medziobecnú a cezhraničnú spoluprácu, využívanie prvkov konkurenčnej výhody a nového komunálneho manažmentu tak, aby lokálne problémy mohli byť riešené aj na báze už zavedených a v praxi osvedčených modelov riešenia. Manuály sa venujú aktuálnym oblastiam akými sú opatrenia proti koronakríze, medziobecná spolupráca, cezhraničný potenciál a regionálny rozvoj. Každý z nich je verejne prístupný na webovej stránke projektu aj združenia. Počas tohto roka tak boli samosprávam, v pozícii príkladov dobrej praxe, ponúknuté zaujímavé riešenia: Lučenec organizuje virtuálne bežecké preteky, odbehnete si ich aj fyzicky, Potravinová linka pomoci slúži ľuďom v Strážskom, V Košiciach spustili službu domácej starostlivosti a výučby, Prezentácia mikroregiónu Hornohrad vždy v inej obci, Denný letný tábor „Susedia“ v Pukanci, Gazdovské trhy v Bátovciach, Medzinárodný gajdošský festival Gajdovačka v Oravskej Polhore, Jablonkové Kumštovanie, Medzinárodný detský tábor na Trojmedzí v Čiernom, Bušinciach namiesto čiernej skládky vznikol priestor na oddych, v Hnúšti most odsúdený na zánik spojil brehy rieky a ľudí a v Nesvadoch otvorili mestské termálne kúpalisko. 

Združenie miest a obcí Slovenska od roku 2018 spracovalo 48 príkladov dobrej praxe do manuálu s názvom „Kroky k úspechu“. 

Združenie miest a obcí Slovenska dáva príklady dobrej praxe do pozornosti aj samosprávam na Ukrajine v rámci spoločného projektu, ktorý je zameraný na transfer poznatkov a prezentáciou úspešných riešení.  

Príklady dobrej praxe sú súčasťou národného projektu s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2021
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Košíc, Lučenca a Strážskeho
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredíme na situáciu vyvolanú koronakrízou a inšpiratívne riešenia z konkrétnych samospráv.
viac
26.05.2021
Káčer na bicykli tentoraz spojí charitu s propagáciou krás Slovenska
Nadácia TA3 v týchto týždňoch intenzívne pripravuje – vlastne už finalizuje – svoje tradičné charitatívne podujatie Káčer na bicykli.
viac
05.08.2021
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky
Obce zapojené v DCOM-e splnia povinnosti zákona proti byrokracii automaticky. Nemusia preto využívať portál www.oversi.gov.sk. Od 1. septembra 2021 začína platiť na Slovensku zákon proti byrokracii.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %