Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.03.2021 08:00

Problematika odpadov dominuje v každej samospráve


Snímka zdroj: (ZMOS).


Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.


ZMOS pritom avizoval že budúci mesiac bude mať spracovanú analýzu odpadového hospodárstva. 

Združenie miest a obcí Slovenska v piatok 26. marca organizovalo workshop zameraný na spracovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu a triedenie kuchynského odpadu. Po úvodnom vystúpení gestora národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy Michala Kaliňáka, ktorý predstavil koncept smart riešení aj výsledky reprezentatívneho prieskumu ZMOS vo vzťahu k odpadom v mestách a obciach nasledovala pomerne detailná prezentácia „Nakladanie s kuchynským odpadom v Starej Ľubovni a jeho materiálové využitie“, ktorú uviedol Ján Kundľa, konateľ-riaditeľ EKOS SPOL. S.R.O. Stará Ľubovňa.

Po tejto téme sa účastníci venovali téme Mateja Šiškoviča, experta na smart riešenia. Ten sa sústredil na konkrétne samosprávy s témou „SMART riešenia, postupy a možnosti financovania odpadového hospodárstva“.

Ďalšou, mimoriadne zaujímavou oblasťou boli „Skúsenosti samospráv s komunálnymi odpadmi v Českej republike“, kde hlavným prednášajúcim bol starosta obce Velký Osek a podpredseda Svazu měst a obcí České republiky Pavel Drahovzal.

Na význam medziobecnej spolupráce a zvládanie spracovania odpadov na úrovni viacerých spolupracujúcich samospráv poukázala starostka obce Slovinky Gabriela Kopnická, ktorá predstavila „Technológie likvidácie a využitia odpadu v Spišských Vlachoch a v mikroregióne“.

Záujem 150 účastníkov, ktorí sa zapojili do on-line workshopu, ale aj samotná dĺžka diskusie pri jednotlivých prednáškach dokazujú nielen význam tejto témy, či záujem samospráv čo najlepšie nastaviť odpadové hospodárstvo, ale rovnako to poukazuje na snahu miest a obcí vzájomne sa porovnávať a inšpirovať. Všetky prezentácie sú verejne prístupné a k dispozícii sú TU 

Združenie miest a obcí Slovenska organizovalo seminár v rámci aktivít národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý bol podporený operačným programom Efektívna verejná správa z Európskeho sociálneho fondu.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2021
Konferencia o skúsenostiach miest a obcí v boji proti covid-19 v Maďarsku
Maďarské národné združenie miestnych samospráv (TÖOSZ) pozýva na medzinárodnú online konferenciu zameranú na výmenu skúseností o inovatívnych riešeniach zameraných na vysporiadanie sa s dôsledkami krízy spôsobenej covid-19 na miestnej úrovni.
viac
05.03.2021
ZMOS sa sústredil na energetiku
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na energetiku.
viac
14.06.2021
Slovensko-ukrajinský workshop predstavil inovatívne riešenia našich miest a obcí
Podpore slovensko-ukrajinskej spolupráce na úrovni miest a obcí bol venovaný online workshop (10. 6. 2021), ktorý realizovalo Združenie miest a obcí v spolupráci s jedným z projektových partnerov - Združením ukrajinských miest (AUC).
viac
06.07.2021
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %