Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
13.09.2024 11:05

Michalovskú skládku v lokalite Žabany rozširujú, náklady sú 1,4 milióna eur


Ilustračná snímka Teraz.sk


Rozšírenie existujúcej skládky v lokalite Žabany v Michalovciach pokračuje podľa plánov. Stavenisko odovzdalo mesto v apríli. Ako TASR potvrdil primátor Michaloviec Miroslav Dufinec.


Investícia v hodnote približne 1,4 milióna eur z vlastných zdrojov by mohla byť stavebne dokončená v novembri.         

"Zhotoviteľ je ochotný a schopný odovzdať stavbu na konci novembra, pokiaľ to umožní počasie. Následný kolaudačný proces však závisí od Inšpekcie životného prostredia a môže trvať niekoľko mesiacov," uviedol Dufinec.         

Doteraz na skládke zrealizovali viaceré stavebné práce. Okrem vytvorenia telesa skládky dokončili dno a obvodové hrádze, nainštalovali minerálne tesnenie dna a svahov. Na tieto vrstvy aplikovali elektrofyzikálny kontrolný monitorovací systém, ktorý slúži na detekciu prípadných poškodení tesniacich fólií. Na skládke položili tesniace fólie, na ktoré následne aplikovali ochrannú geotextíliu. Na ochranu tesniacich vrstiev a na účely odvádzania vôd boli inštalované geosyntetické drenážne geokompozity.         

Práce v posledných týždňoch zahŕňali aj úpravu vonkajších vzdušných svahov a vytvorenie spevnených štrkových plôch na skládke. Súčasťou projektu bolo aj vybudovanie vnútorných drenážnych systémov, ktoré sú napojené na zvodné drenážne potrubia a slúžia na efektívne odvodnenie skládky.         

V súčasnosti prebiehajú práce na výstavbe oplotenia a na realizácii drenážnej vrstvy zo štrku na dne skládky. Medzi zostávajúce práce patrí ešte inštalácia systému na odplynenie skládky, potrubného systému pre postrek a sadové úpravy. Práce realizuje spoločnosť Edemi Rešica.         

Od rozšírenia skládky samospráva očakáva zníženie logistických nákladov spojených so zvozom odpadu. Rozšíreniu o tretiu kazetu predchádzalo naplnenie a uzavretie predchádzajúcich dvoch kaziet, pričom druhú kazetu zrekultivovali v októbri 2021.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2018
Mesto Michalovce plánuje rozšíriť skládku, vyčlenilo na to už aj časť financií
Michalovce plánujú rozšíriť skládku nie nebezpečného odpadu, ktorá sa nachádza na severnom okraji mesta v lokalite Žabany. Samospráva už na časť aktivít vyčlenila aj financie, čaká na rozhodnutie envirorezortu.
viac
12.01.2021
Michalovce chcú svoj odpad vyvážať na vlastnú skládku v roku 2022
Zvýšenie poplatkov za zber a likvidáciu komunálneho odpadu (KO) o sedem eur na osobu a rok, ktorú tento rok zaznamenali obyvatelia mesta Michalovce, súvisí s nutnosťou mesta vyvážať svoj odpad na skládku v katastri obce Sirník v okrese Trebišov.
viac
05.04.2023
Pri Žiari nad Hronom plánujú rozšíriť skládku nebezpečných odpadov
Skládku nebezpečných odpadov pri Žiari nad Hronom nachádzajúcu sa v južnej časti priemyselnej zóny v katastrálnom území Horné Opatovce chcú rozšíriť o štyri kazety.
viac
09.10.2023
Mesto Michalovce rozšíri skládku odpadu v lokalite Žabany
Michalovce rozšíria skládku na nie nebezpečný odpad v lokalite Žabany približne za 1,4 milióna eur z vlastných zdrojov. Potvrdila referentka odboru komunikácie a marketingu mesta Marcela Andréová s tým, že s prácami začnú po vydaní a nadobudnutí právoplatnosti zmeny integrovaného povolenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %