Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.01.2021 12:45

Michalovce chcú svoj odpad vyvážať na vlastnú skládku v roku 2022


Ilustračná snímka: (tasr).


Zvýšenie poplatkov za zber a likvidáciu komunálneho odpadu (KO) o sedem eur na osobu a rok, ktorú tento rok zaznamenali obyvatelia mesta Michalovce, súvisí s nutnosťou mesta vyvážať svoj odpad na skládku v katastri obce Sirník v okrese Trebišov.


Ako uviedli predstavitelia samosprávy, skutočnosť, že mesto dosiaľ nezrealizovalo niekoľko rokov avizovanú výstavbu tretej kazety na mestskej skládke odpadov, ktorej existencia je pre výšku poplatkov rozhodujúca, súvisí s aktivitami neziskových environmentálnych organizácií. Sprístupnenie tretej kazety mesto napokon avizuje od roku 2022.

„My sme vedeli už v roku 2016, že druhá kazeta sa v roku 2020 naplní. Preto sme požiadali ministerstvo životného prostredia o súhlas na rozšírenie existujúcej skládky KO o tretiu kazetu. Mali sme na to presne určené miesto, ktoré bolo vybrané výlučne vzhľadom na geologické podmienky, čo je pri takýchto stavbách najdôležitejším hľadiskom,” ozrejmila vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry mestského úradu Iveta Palečková, pričom poukázala na skutočnosť, že v tom čase jestvovali už aj na Slovensku "tlaky" na ukončenie likvidácie KO formou skládkovania. „Hneď, ako nám ministerstvo vydalo súhlasné stanovisko, začali ho napádať rôzne organizácie, čím sa predlžoval celý proces schvaľovania,” doplnila. Definitívne súhlasné stanovisko sa mestu podarilo získať až na prelome rokov 2019 a 2020.

„Aj vzhľadom na tieto skutočnosti vytvoril primátor mesta v roku 2020 25-člennú komisiu, ktorá sa zaoberala otázkou odpadovej stratégie a hľadala najvýhodnejšiu alternatívu. V júni sa jednohlasne zhodla, že výstavba tretej kazety je z ekonomického, ekologického i technického hľadiska najlepším možným riešením,” priblížil zástupca primátora Jozef Sokologorský.

Na svojom poslednom minuloročnom zasadnutí tak poslanci mestského zastupiteľstva schválili výkup pozemku na tretiu kazetu skládky v sume 335 000 eur a v rámci viacročného rozpočtu i jej výstavbu na rok 2022. „Realizáciu samotných stavebných prác sme vyčíslili na 990 000 eur,” konkretizoval Sokologorský s tým, že cieľom samosprávy je sprístupniť stavbu na užívanie počas roka 2022. Ako dodal, mesto by tiež na skládku rado zakúpilo separačnú linku v rámci projektu zhodnocovania biologicky rozložiteľného odpadu, na projektovú dokumentáciu ktorého už zaplatilo približne 90 000 eur a aktuálne tiež pracuje na zavedení smart prvkov pri zbere komunálneho odpadu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
23.07.2018
Riešenie komunálneho odpadu čakajú búrlivé časy
Akú rolu zohrá postupné medziročné zvyšovanie motivačného poplatku za skládkovanie komunálnych odpadov, ktorého spustenie príde začiatkom budúceho roka?
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %