Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.12.2020 11:35

Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.


„Mesto volí systém postupného zvyšovania uvedeného poplatku a snaží sa vyhnúť jeho nárazovému, extrémnemu zvýšeniu. V zmysle zákona však poplatníci majú znášať všetky určené náklady na nakladanie s komunálnym odpadom na území obce a samospráva na túto činnosť nesmie doplácať,” povedala Grivalská s tým, že v opačnom prípade dochádza k porušeniu zákona.

Výška miestneho poplatku za komunálne odpady sa v meste od nového roka zvýši pri plnej sadzbe o 4,06 eura ročne. „Nová suma za služby spojené s nakladaním s komunálnym odpadom, predstavuje pri plnej sadzbe na jedného obyvateľa za jeden deň len takmer osem centov. V poplatku sú okrem cyklického vývozu komunálneho odpadu z rodinných domov a zo sídlisk zohľadnené aj náklady na zber zeleného odpadu, jarného a jesenného upratovania, prevádzku zberného dvora, odvoz odpadu z cintorínov a podobne. V poplatku je zahrnutý aj nový zber kuchynského biologického odpadu,” priblížila Grivalská.

Zákon o poplatkoch za uloženie odpadu na skládku z roku 2019 má podľa nej motivovať ľudí k tomu, aby odpad zodpovednejšie triedili a vytvárali menšie množstvá skládkovateľného odpadu.

„Kým sadzba poplatku za uloženie odpadu na skládku odpadov, ktorej prevádzkovateľom je Mestský podnik Spišská Belá bola v roku 2019 podľa výpočtu úrovne vytriedenia komunálnych odpadov za rok 2018 stanovená na osem eur za tonu, v roku 2019 to už bolo, napriek vyššiemu percentu úrovne vytriedenia komunálnych odpadov, až 13 eur za tonu. Aj v prípade, že si naše mesto zachová rovnakú úroveň vytriedenia komunálnych odpadov, uvedený poplatok bude v zmysle nariadenia vlády SR v nasledujúcom roku už vo výške 22 eur za tonu. Cesta stabilizácie zákonného poplatku teda skutočne spočíva len v dôslednom triedení odpadu každou domácnosťou,” dodala Grivalská.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
O peniaze na likvidáciu čiernych skládok má záujem takmer 500 samospráv
Peniaze na likvidáciu čiernych skládok chce získať 491 samospráv. Envirorezort na tento účel vyčlenil sedem miliónov eur, dotácie prerozdelí Environmentálny fond.
viac
21.02.2020
Spravodlivé poplatky a moderné nádoby v Lendaku
Pred Vianocami bolo v obci Lendak rušno. Prebehla prvá evidencia odpadu, ktorou odštartovali modernizáciu systému zberu komunálneho odpadu (KO) z domácností.
viac
12.01.2021
Michalovce chcú svoj odpad vyvážať na vlastnú skládku v roku 2022
Zvýšenie poplatkov za zber a likvidáciu komunálneho odpadu (KO) o sedem eur na osobu a rok, ktorú tento rok zaznamenali obyvatelia mesta Michalovce, súvisí s nutnosťou mesta vyvážať svoj odpad na skládku v katastri obce Sirník v okrese Trebišov.
viac
30.03.2021
Obec hľadá nového dodávateľa na zabezpečenie zberu odpadu
Obec Hliník nad Hronom v okrese Žiar nad Hronom vyhlásila verejnú súťaž na obstaranie nového dodávateľa, ktorý zabezpečí zber, prepravu a likvidáciu odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %