Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.02.2020 09:20

Spravodlivé poplatky a moderné nádoby v Lendaku


Súčasťou nádoby je integrovaný RFID čip, čím sa minimalizuje riziko jeho poškodenia pri manipulácii. Slúži na zaznamenávanie informácií o každom vývoze odpadu z konkrétnej domácnosti.


Pred Vianocami bolo v obci Lendak rušno. Prebehla prvá evidencia odpadu, ktorou odštartovali modernizáciu systému zberu komunálneho odpadu (KO) z domácností.


V obci zaviedli množstvový zber KO v prepojení s evidenčným systémom odpadov prostredníctvom špeciálnych zberných nádob. Cieľom je zlepšiť triedenie a nastaviť spravodlivý a prehľadný systém pre občanov.

Postupná modernizácia odpadov

Samospráva pracuje na koncepčnom zlepšení odpadového hospodárstva už dlhšie obdobie. V minulom roku začali s kompostovaním, vďaka čomu môžu domácnosti predísť úniku až 70 410,77 kg CO2 do ovzdušia, ktoré zostanú viazané v pôde vo forme kompostu (zdroj: JRK Slovensko). Okrem toho znižujú množstvo odpadu v KO, zlepšujú mieru triedenia a tvoria kvalitné hnojivo, ktoré majú k dispozícii zadarmo.

Počas jesenného obdobia sa v Lendaku postupne vymieňali nádoby na KO. Obec sa pre zmenu rozhodla z dôvodu zefektívnenia celého systému. Získa prehľad o nádobách, ktorý bol nevyhnutný pre zavedenie množstvového zberu. V Lendaku stanovili poplatky za vývoz podľa objemu jednotlivých nádob. Domácnosti si mohli vybrať medzi 120 a 240 litrovými nádobami a získať aj dodatočné 120 litrové vrecia. Tie môžu využiť prípade nárazového upratovania počas roka.

Prehľad vďaka unikátnym nádobám

Druhým dôvodom prečo vymenili nádoby, je prepojenie s evidenčným systémom. Špeciálne nádoby Schäfer, v tomto prípade na KO (môžu slúžiť aj na triedený odpad), sú predpripravené na okamžité spustenie evidencie. V Lendaku ušetrili čas, potrebný na inštaláciu čipov či nálepiek a ich prepojenie s domácnosťami.

Súčasťou nádoby je integrovaný RFID čip, čím sa minimalizuje riziko jeho poškodenia pri manipulácii. Slúži na zaznamenávanie informácií o každom vývoze odpadu z konkrétnej domácnosti. Nádoby majú navyše originálny QR kód, ktorý môže občanom poskytnúť užitočné informácie napríklad o harmonograme vývozu jednotlivých druhov odpadu a pod.

Prepojenie evidencie a množstvového zberu

Nový systém v obci odštartoval ešte pred Vianocami, kedy prebehla prvá evidencia odpadu prostredníctvom systému ELWIS. Zosnímané údaje o vyložených nádobách sa automaticky prenášajú do praktického programu v počítači. Obec jednoducho vyhodnotí, ktorá nádoba bola vysypaná, a ktorá domácnosť má zaplatiť poplatok. Na základe toho bude stanovovať ročné poplatky za odpady pre každú domácnosť.

„Záleží nám na tom, aby sme efektívne nakladali s odpadmi, ale aj s financiami. Verím, že nový systém v odpadovom hospodárstve bude prínosom pre všetkých Lendačanov, a tiež prospechom v oblasti ochrany našej podtatranskej prírody.“ Pavel Hudáček, starosta obce.

Nič nezostane nazmar

V obci funguje vrecový zber triedeného odpadu. Aby staré nádoby na KO nevyšli nazmar, umožnila občanom využiť ich na triedenie plastov, papiera a skla. V prípade záujmu si môžu od obce prevziať nálepky na označenie príslušného druhu odpadu. Staré, no stále funkčné nádoby dostanú druhú šancu a poslúžia na triedenie odpadu.

Plány do budúcna

V roku 2020 sa chce obec zamerať na pohodlné a dostupné triedenie odpadu. Občania budú môcť odovzdať odpad aj na zbernom dvore. Triedený odpad sa bude navyše vyvážať častejšie. Cieľom opatrení je, aby bolo triedenie odpadov čo najjednoduchšie a čierne smetné nádoby sa plnili čo najmenej. Ušetrí tak samospráva a zároveň aj občania.

Kľúčové je zapojenie občanov

Na zmenu systému sa v Lendaku pripravovali už od jesene. Zorganizovali množstvo informačných aktivít, aby všetci vedeli, ako bude nový systém fungovať. Dostali praktický leták s informáciami o priebehu evidencie odpadu s prehľadným návodom ako triediť. Pripravujú aj verejnú schôdzu, kde budú o občanmi diskutovať o priebehu implementácie zmien a fungovaní nového systému. Samospráva vytvorí informačno-propagačné video o komplexnej zmene v odpadoch, aby boli informácie čo najpútavejšie pre všetkých obyvateľov Lendaku.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %