Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.02.2021 03:25

Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie


Ilustračná snímka.


Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.


V porovnaní s doterajším paušálnym systémom bude samospráva pri určovaní celkového poplatku zohľadňovať množstvo občanmi vyprodukovaného odpadu, a nie počet ľudí v domácnosti. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

Dochádza tak k zmene spôsobu výpočtu sadzby poplatku spojeného so zberom, spracovaním, dopravou a nakladaním s odpadom. Ak si budú chcieť občania mesta poplatok za svoj odpad znížiť, budú musieť dôkladne separovať.

Obyvatelia rodinných domov mali do 31. januára prostredníctvom tlačiva na webstránke mesta nahlásiť zvolenú frekvenciu vývozu komunálneho odpadu. Na výber je jedenkrát týždenne a jedenkrát za dva týždne, pre osamelo žijúce osoby je určená frekvencia jedenkrát mesačne. Občania z bytových domov mali nahlásiť objem zberných nádob v stojiskách. Na určenie zmeny veľkosti zberných nádob je však potrebný súhlas všetkých obyvateľov bytových domov, resp. vchodov pripadajúcich na konkrétne stojisko. V prípade, ak sa obyvatelia nedohodnú, potrebný determinant určí mesto.

„Ročný poplatok za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu mesto občanom vyráta ako súčin frekvencie vývozov, objemu zbernej nádoby a sadzby určenej mestom vo všeobecne záväznom nariadení, ktorú mestské zastupiteľstvo schválilo vo výške 0,019 eura za jeden liter odpadu,” informovala radnica.

Systém zberu predpokladá uzamknutie novovybudovaných kontajnerových stojísk pri bytových domoch, obyvateľ tak bude môcť využívať len pridelené stojisko. V niektorých lokalitách ostáva počas tohto roka zachovaný pôvodný tzv. paušálny zber, a to z dôvodu nedostatočného technického zabezpečenia stojísk. Ide napríklad o Ulicu Ivana Krasku, Jesenná, Pažitná, Záhradná - okrem individuálnej bytovej výstavby, bytové domy na Cukrovarskej ulici alebo časť Nový Majer. Mesto upraví veľkosť nádob tak, aby na jeden byt alebo dom pripadala v prepočte jedna 110 alebo 120-litrová nádoba. Mesto upraví aj frekvenciu vývozov.

Na frekvencii a spôsobe zberu vytriedených zložiek - papiera, skla a plastu sa nič nemení, za ich odvoz občania neplatia. „Cieľom zavedeného zberu odpadu je úspora finančných prostriedkov, ktorá spočíva v menšej produkcii zmesového komunálneho odpadu a väčšej miere separácie. Zvýšením separácie občania jednak chránia životné prostredie, znižujú celkové množstvo ton odpadov, ktoré mesto ukladá na skládke, a takisto znižujú zákonné poplatky za uložený odpad,” uviedla Mištaničová.

Pre efektívnejšie triedenie odpadu mesto zabezpečilo pre obyvateľov rodinných domov 2200 kompostérov v objeme 630 litrov. Na základe zmluvy o výpožičke si ich môžu prevziať zadarmo v Technických službách mesta Trebišov.

Samospráva mesta sa už technicky pripravuje aj na zber triedeného kuchynského bioodpadu. Ten je podľa legislatívy obec povinná začať vykonávať už v tomto roku. Trebišovčania z činžiakov ho budú ukladať do dvoch 120-litrových hnedých zberných nádob, ktoré pribudnú do novovybudovaných kontajnerových stojísk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2020
Handlovčania zaplatia budúci rok za komunálny odpad viac
Handlovčania budú za odvoz a spracovanie komunálneho odpadu od budúceho roka platiť o tri eurá viac.
viac
11.01.2021
V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu
Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.
viac
02.08.2021
Pod Tatrami zavádzajú spravodlivé poplatky za odpady
Obec Ľubica neďaleko Kežmarku už dlhodobo realizuje kroky, vďaka ktorým jej obyvatelia každoročne znižujú množstvo odpadu smerujúceho na skládky.
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %