Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.11.2017 01:00

Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?


Ilustračná snímka.


Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.


Predpokladá pritom postupné zvyšovanie za uložený komunálny odpad, ktorý by v roku 2023 dosiahol 46 eur za tonu.

Zámer envirorezortu zatiaľ nebol posunutý do medzirezortného pripomienkovania. MŽP SR ho však už predložilo na predbežné pripomienkové konanie najväčším záujmovým zoskupeniam. V každom prípade sa zdá byť zaujímavý aj pri porovnaní so súčasnými cenami za skládkovanie v ďalších európskych krajinách. Napríklad v Rakúsku platia 84 eur za tonu, v Belgicku od 31,70 do 84 eur, vo Francúzsku takisto do 84 eur, vo Fínsku 60 eur, vo Švédsku 55 eur, v Poľsku 26 eur a v Estónsku 30 eur.

Na Slovensku dnes za tonu platíme od 4,98 do 9,96 eura. Deje sa tak napriek nekonečnému opakovaniu o katastrofálnom 70-percentnom podiele skládkovania krajiny na likvidácii všetkých odpadov. Podľa ministerského návrhu by mal „skládkovací“ poplatok do roku 2023 vzrásť do 46 eur za tonu nevytriedeného odpadu, pričom za čiastočne vytriedený odpad je miernejší.

Mimochodom, v Česku, kde dnes evidujú jeden z najnižších poplatkov v Európe (20 eur za tonu), sa v posledných rokoch viackrát neúspešne pokúšali zvýšiť jeho hornú hranicu až štvornásobne. Ak by sa im to podarilo – pričom v Európe je trend posúvať hranicu poplatkov za skládkovanie na úroveň 80 eur za tonu – ostáva otázkou, či v súčasnosti navrhovaných 46 eur na Slovensku v roku 2023 možno považovať za natoľko ambiciózny cieľ, akým nám dnes pripadá.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
27.03.2017
Envirorezort: Kľúčové pri komunálnych odpadoch je ich triedenie a recyklácia
„Pre Slovensko bude dôležité pri nastavovaní nových cieľov v odpadovom hospodárstve do roku 2030 zohľadniť ekonomické, hospodárske, sociálno-spoločenské a environmentálne aspekty,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na otázku Obecných novín.
viac
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %