Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.07.2017 01:40

Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie


Na Slovensku až 69 % všetkého odpadu putuje na skládku.


„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).


„Objektívne sa ju pokúšame optimalizovať tak, aby zavedenie odrádzalo od skládkovania, ale aj aby zbytočne nezaťažovala obyvateľstvo.“

Súčasná platná nízka cena za skládkovanie (4,98 eura až 9,96 eura za tonu odpadu v závislosti od počtu zložiek komunálneho odpadu) však zvádza k jednoznačnému záveru: Načo sa unúvať s triedením alebo následnou recykláciou, keď vyklopenie netriedenej zmesi na skládku je také lacné a jednoduché?

 

O optimálnej cene sa diskutuje mesiace

Envirorezort začiatkom apríla ústami štátneho tajomníka Norberta Kurillu avizoval, že na Slovensku k razantnému zvýšeniu ceny za skládkovanie na úroveň európskych krajín nedôjde. Prvé navýšenie MŽP sľúbilo dohodnúť so Združením miest a obcí Slovenska od januára 2018. Spomínaný termín začiatku sa dosiaľ nezmenil.

 

 

Útechou ostáva, že napríklad rakúskemu kamionistovi, ktorý by sa pokúsil „vyklopiť“ odpadový náklad za lacný peniaz na slovenskú skládku, hrozí podľa nášho zákona o odpadoch pokuta do výšky 350-tisíc eur.

 

Optimálna je iba recyklácia

Za optimálne nakladanie s komunálnym odpadom sa považuje recyklácia, za menej vhodné spaľovanie s výrobou tepla či elektrickej energie. Absolútne nevhodné je skládkovanie spojené s dlhodobým rozkladom rôznorodého materiálu, čím sa riziku vystavujú pôda, spodné vody a zdravie obyvateľstva. „Každý rok vyprodukujeme takmer dva milióny ton komunálneho odpadu, pričom dve tretiny končia na skládkach,“ potvrdzuje T. Ferenčák.

V roku 2020 by Európa – tak odporúča smernica EP – mala priemerne recyklovať 50 percent komunálneho odpadu. Dosiahnuť to aj na Slovensku (podľa posledných čísiel Eurostatu z roku 2015 sme recyklovali 14,9 %) sa však zdá byť utópiou. Aj keby popri postupne rastúcom triedení papiera, plastov, skla, kovov či nápojových kartónov a predpokladanom dynamicky sa rozvíjajúcom sa triedení biologického odpadu došlo k nevídaným skokovým zlepšeniam.

 

Ako recykluje Európa?

Podľa Eurostatu 2015 recyklujú východoeurópske štáty – Česko (29,7 %), Maďarsko (32,2 %), Poľsko (42,5 %), nehovoriac o Slovinsku (54,1 %) – dva až trikrát viac komunálnych odpadov ako Slováci. Horší výsledok ako my dosahujú v EÚ iba Malťania (6,3 %).

Najvyššie priečky tradične obsadzujú Nemci (66,1 %), Rakúšania (56 %), Švajčiari (52,7 %) a Holanďania (51,7 %). Tí všetci sa predovšetkým pričiňujú o súčasný solídny priemer štátov EÚ (45 %).

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Poplatok za skládkovanie komunálnych odpadov sa zvýši
„Ministerstvo životného prostredia pripravuje nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorý počíta najmä so zvýšením poplatku za skládkovanie komunálneho odpadu,“ prezradil hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %