Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.01.2017 11:14

Poplatok za skládkovanie komunálnych odpadov sa zvýši


Ilustračná snímka: Skládkovanie odpadov.


„Ministerstvo životného prostredia pripravuje nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorý počíta najmä so zvýšením poplatku za skládkovanie komunálneho odpadu,“ prezradil hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.


„Tento právny predpis je v legislatívnom procese, v internom pripomienkovom konaní. Na rokovanie vlády by mohol byť predložený v druhej polovici tohto roka,“ dodal Ferenčák.

Dnes sa výška poplatku za skládkovanie komunálneho odpadu v SR pohybuje medzi 4,98 a 9,96 eur za tonu v závislosti od počtu vytriedenia zložiek komunálneho odpadu. „Ide o zákonný poplatok, ktorý musia poplatníci - poslední držitelia odpadu dodávajúci odpad na skládku odpadov - zaplatiť prevádzkovateľovi skládky a tento musí poplatok ďalej odviesť tak, ako to upravuje zákon o poplatkoch za uloženie odpadov,“ doplnil hovorca envirorezortu.

Podľa Ferenčáka ide len o časť celkového poplatku za skládkovanie odpadov (tzv. gate fee), ktorý sa okrem spomínaného zákonného skladá aj z rezervy na rekultiváciu skládky odpadov po jej uzavretí a samotnej marže prevádzkovateľa skládky odpadov. Časť poplatku, ktorá je upravená zákonom, slúži na možnú reguláciu štátu pri znevýhodňovaní skládkovania voči ostatným spôsobom nakladania s odpadom. „Napríklad aj na znevýhodnenie skládkovania odpadov oproti recyklácii a iným možnostiam zhodnocovania,“ dodal.

 

EÚ skládkovanie nezakazuje

Odborníci sa zhodujú, že skládkovanie je najhorším zbavovaním sa odpadov, za trochu lepšie považujú spaľovanie a za optimálne recykláciu. „Skládkovanie je najjednoduchší a najmenej udržateľný spôsob nakladania s odpadom. Vyžaduje si veľké plochy krajiny. V nejednom prípade kontaminuje podložie a produkuje skleníkové plyny,“ dôvodí Silvia Nosálová, riaditeľka pre marketing a komunikáciu spoločnosti ENVI - PAK.

Na internete nie je ťažké vyhľadať si fakty, grafy či tabuľky renomovaných inštitúcií, ktoré informujú, že Slovensko sa so 70-percentným skládkovaním a 6-percentným recyklovaním pohybuje kdesi v strede východoeurópskych či pobaltských krajín plus Malty a Cypru, ale značne zaostáva za západnou Európou. Zrejme aj z „ohľadu“ na tieto štáty (vrátane Slovenska) zatiaľ na úrovni EÚ nedošlo ku všeobecnému zákazu skládkovania. Samozrejme sa o ňom diskutuje. Naposledy v kontexte zákazu od roku 2030.

 

Koľko platia v ďalších európskych krajinách?

Podľa dostupných informácií je rozptyl daní za skládkovanie tony odpadov v západoeurópskych štátoch pomerne široký (napríklad vo Francúzsku 20 – 150 eur, v Rakúsku 84 eur, v Belgicku 31,70 – 84 eur, Fínsku 60 eur, Švédsku 55 eur, ale v Španielsku iba 12 – 21 eur, v Taliansku dokonca iba 1 – 25 eura). Z východoeurópskych napríklad Poliaci platia 26 eur, Česi 20 eur, Estónci 30 eur.

V niektorých západoeurópskych štátoch popri poplatkoch platia aj pomerne ekonomicky „zaujímavú“ daň za spaľovanie tony odpadu (Francúzsko 2 – 14 eur, Belgicko 5,20 – 30 eur, Španielsko – 24 – 90 eur a ďalšie), čím dokazujú, že spaľovanie nepovažujú za optimálne zbavovanie sa odpadov. Daň za spaľovanie však neplatia v každom západoeurópskom štáte a v niektorých krajinách iba v určitých oblastiach.

Východoeurópske a pobaltské štáty za spaľovanie odpadov dane neplatia, ale (podobne „symbolicky“ ako na Slovensku ) z aj tak nízkeho rozpätia poplatku.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
26.03.2021
Spaľovanie (zhodnocovanie) odpadov v kontexte znižovania percenta skládkovania
Zrejme si ešte isté obdobie budeme musieť počkať, kým sa definitívne rozhodneme, aký spôsob energetického alebo iného zhodnocovania komunálnych odpadov (KO) uprednostníme v kontexte postupného povinného znižovania percenta skládkovania odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %