Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
19.09.2024 11:10

Počas Festivalu na Hrádku otvoria novú multifunkčnú sieň v hvezdárni


Ilustračná snímka, zdroj: Teraz.sk


Počas prvého ročníka Festivalu na Hrádku v Michalovciach otvoria novú multifunkčnú sieň Krajskej hvezdárne a Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach. Pripravené je aj stretnutie s Michaelou Musilovou.


Ako TASR informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Katarína Strojná, festival v nedeľu (22. 9.) ponúkne zábavu pre celú rodinu.

Multifunkčná sieň Galileo, ktorá bude na festivale slávnostne otvorená, prinesie vďaka moderným technológiám nové možnosti vzdelávania a zábavy. "Vďaka tejto modernizácii rozšírime našu ponuku o prenosné planetárium, ktoré bude slúžiť ako virtuálne observatórium na projekciu nočnej oblohy, astronomických javov, ale aj videoklipov a filmov vo formáte 3D," dodala riaditeľka Krajskej hvezdárne a Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach Alena Navrátilová.         

KSK plánuje budovu hvezdárne rozšíriť o ďalší objekt s modernými technológiami na prezentáciu a interaktívnu edukáciu na lepšie pochopenie synergie vesmíru a prírody. "Teší ma, že východniari môžu byť svedkami znovuzrodenia tejto hvezdárne aj vďaka otvoreniu novej multifunkčnej siene. To sme mohli zrealizovať vďaka výzve Tradície inšpirujú inovácie s podporou kraja v hodnote vyše 30.000 eur," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.         

Program festivalu prebehne na viacerých miestach, na parkovisku, hlavnom pódiu a v priestoroch Krajskej hvezdárne. Krajská hvezdáreň sprístupní Planetárny chodník s popisom planét, pozorovanie Slnka v kupole hvezdárne a prenosným ďalekohľadom, premietanie rozprávok pre deti a ďalšie aktivity na terase budovy. Návštevníci sa môžu tešiť na atraktívne fotosteny, maskotov, virtuálny kútik a logické hry pre starších. Pre tých najmenších je pripravená zážitková cesta slnečnou sústavou.         

Špeciálnym hosťom bude astrobiologička Musilová, ktorá porozpráva o skúsenostiach zo simulovaných misií na Mars, ktoré viedla ako veliteľka posádky. Zároveň priblíži najnovší celosvetový projekt Astro Koruna Zeme.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Mesto Michalovce získalo viac ako pol milióna eur na cyklotrasu
V meste pribudne viac ako dva kilometre novej cyklotrasy vďaka schváleným externým finančným prostriedkom z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 562 tisíc eur. Mesto bude projekt spolufinancovať sumou 29, 6 tisíc eur.
viac
20.05.2020
V Medzilaborciach vybudovali ľadovú plochu aj napriek koronakríze
Športový areál mesta Medzilaborce je od minulého týždňa bohatší o multifunkčnú ľadovú plochu. Úver vo výške 150 000 eur, ktorým investičnú akciu spolufinancovali, chce samospráva splatiť do konca tohto roka.
viac
28.07.2022
Mesto bude opäť dejiskom festivalu Živé sochy, koná sa 6. ročník
Najdlhšie šošovkovité námestie v strednej Európe v Spišskej Novej Vsi sa v piatok a sobotu (29 - 30. 7.) premení na galériu svetových a slovenských osobností.
viac
13.08.2022
Tento víkend ožijú Michalovce folklórom a tradíciami
Druhý letný mesiac je v meste už tradične spätý s folklórom. Na Zemplínske slávnosti, 62. ročník folklórneho festivalu spevu a tanca, sa môžete tešiť už tento víkend.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %