Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.10.2019 06:10

Zešli sme sa na hambálku


Snímka: S. Osuský


Divadelný festival Zejdeme sa na hambálku napísal na prelome septembra a októbra svoju 12. kapitolu.


 Všetko sa to začalo Hambáljarmokom, pokračovalo sa predstaveniami pre menších i väčších, výstavou divadelných kostýmov a nechýbala ani premiéra domáceho Divadla na hambálku. S Kamilom Mikulčíkom a Jurajom Hrčkom sme sa presunuli do Chicaga, Lukáš Latinák nás zobral na prechádzku slovenskou poéziou. Hralo sa bábkové divadlo pre batoľatá, horor pre žiakov základných škôl, príbeh vynálezcu slepeckého písma Louisa Brailla, hralo sa veselo i vážne o tom, čo majú Slováci - Čoboláci a Česi - Čecháčci spoločné a čo rozdielne. Skrátka, bolo to osem príjemných jesenných dní, keď Malacky žili divadlom.

Dámska šatňa u divákov zabodovala

Tajomný priestor, ukrytý pred zvedavými očami divákov. Dámska divadelná šatňa a v nej štyri herečky, ktoré tu žijú kus svojho umeleckého aj reálneho života. Každá z nich je iná. Jedna je skúsená dlhoročná členka divadla a iná stojí ešte len na začiatku svojej divadelnej kariéry. Jedna je trochu ľahkomyseľná a bláznivá, iná je precízna a svedomitá. Divadlo sa stalo ich druhým domovom. Prichádzajú, odkladajú svoju civilnú identitu, premieňajú sa na dramatické postavy a odchádzajú na javisko. Potom sa z divadelnej ilúzie vracajú späť do reálneho života. V šatni sa ich súkromné životy prelínajú s divadelným snením.

Komédia o štyroch povahovo rozdielnych herečkách, ktoré sa delia o jednu šatňu vo vidieckom divadle, vypredala aj pobavila malacký Kultúrní domeček. Svoju novú hru Dámska šatňa z pera českého autora Arnošta Goldflama uviedlo v premiére Divadlo na hambálku 3. októbra v rámci festivalu Zejdeme sa na hambálku.

Predstavenie Dámska šatňa bolo pretkané hudobnými vstupmi. Spev Alexandry Zetkovej sprevádzali na gitare režisér hry Vlado Zetek a Peter Hegyi. Hlavných úloh sa bravúrne zhostili Zuzana Bezáková, Mária Knotková, Petra Kreneková a Sabina Zetková. Za svoj výkon si od divákov právom zaslúžili standing ovation.

Na premiére sa okrem iných hostí zúčastnili predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba a primátor Malaciek Juraj Říha. Nechýbali ani krstní rodičia Divadla na hambálku, herci Petra Vančíková a Alfréd Swan, prišiel aj jeden z autorov úpravy hry Ženský zákon do záhoráckej podoby Jozef Moravčík a scénografka a kostymérka predstavenia Libuška Čtveráková.

Najbližšie sa Dámska šatňa hrá v Kultúrním domčeku v Malackách v sobotu 26. októbra o 18.00 h.

Autor: P. Arpášová, Ľ. Pilzová,


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2018
Jedenásty ročník Zejdeme sa na hambálku prinesie obnovenú premiéru
Malacky budú opäť žiť divadlom! V dňoch 29. septembra až 6. októbra 2018 sa premenia na divadelné mestečko. Program jedenásteho ročníka divadelného festivalu Zejdeme sa na hambálku bude pestrý. Tešiť sa môžete na dvanásť ochotníckych a profesionálnych divadelných súborov zo Slovenska i Čiech.
viac
15.08.2019
Gazdovanie na hriňovských lazoch bude o pestovaní maku
Tradícia pestovania maku bude témou IX. ročníka Gazdovania na hriňovských lazoch. Podujatie sa uskutoční v sobotu 17. augusta v miestnej časti Slanec.
viac
20.08.2019
Máte radi bábkové divadlo? Poďte s nami žihadliť
Bábkové Žihadlenie je rodinný bábkovo - divadelný festival usporadúvaný pri príležitosti rozlúčky s prázdninami pre všetky deti z Malaciek, blízkeho i neblízkeho okolia. Venovaný je bábkarovi Jonášovi Jiráskovi a uskutoční sa 31. augusta a 1. septembra na nádvorí pálffyovského kaštieľa V Malackách.
viac
06.09.2022
Na festivale Zejdeme sa na hambálku sa stretnú profesionáli i ochotníci
Na nádvorí malackého kaštieľa sa od 17. do 23. septembra uskutoční 14. ročník divadelného festivalu Zejdeme sa na hambálku. Stretnú sa na ňom ochotnícke i profesionálne súbory.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %