Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
08.11.2023 10:50

Víkend zatvorených hraníc pripomenie, že sloboda nie je samozrejmosť


Plagát Víkend zatvorených hraníc


Na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi počas soboty (11.11.) opäť symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom.


Ôsmy ročník Víkendu zatvorených hraníc pripomenie strhujúce príbehy ľudí, ktorí túžili po slobode za železnou oponou a zdôrazní, že sloboda nie je samozrejmosť.         

"Je dôležité nezabúdať na históriu a dôležité medzníky, ktoré sa odohrali. Rovnako je našou povinnosťou si dobu neslobody pripomínať a ukazovať aj tým, ktorí ju nezažili, ako napríklad vyzerala taká triviálnosť - prechod cez hranice," povedal Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý podujatie spolu s partnermi organizuje.         

Návštevníkov čaká v sobotu v okolí Cyklomosta slobody program, v ktorom si napríklad budú môcť vyskúšať aj branné cvičenie a zistiť, čo všetko musel ovládať "uvedomelý" občan ČSSR. Historik Peter Mikle priblíži príbehy útekov cez železnú oponu. Pripravená je aj nová geokešingová hra Želená opona, kde sa hráči virtuálne ocitnú v totalitnom režime, ktorý neskončil. Návštevníci sa k cyklomostu môžu prepraviť zážitkovým autobusom Železná opona, na ktorý je potrebné sa vopred prihlásiť na stránke BSK.         

Podujatie Víkend zatvorených hraníc sa uskutoční prvýkrát aj mimo Bratislavy. V piatok 10. novembra odohrajú v kultúrnom dome v Malackách divadelné predstavenie pre stredné školy a verejnosť s názvom Krídlo. Inscenácia vyrozpráva skutočný príbeh Josefa Hlavatého a jeho trojročného syna Davida. Obom sa neďaleko Malaciek podarilo utiecť cez železnú oponu podomácky vyrobeným rogalom.         

Víkend zatvorených hraníc organizuje BSK v spolupráci s Ústavom pamäti národa, krajskou organizáciou cestovného ruchu, OZ v Lepších časoch a mestskou časťou Bratislava – Devínska Nová Ves. Podujatie je súčasťou Festivalu slobody.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2017
Posledný októbrový víkend prinesie pestré zážitky
Ružinovský folklórny festival, Boj o Bratislavu, Príbeh o mŕtvej neveste na hrade Červený Kameň, 1. Záhorácka ľudová zábava, Rozprávková jeseň v DK Zrkadlový háj. Posledný októbrový víkend v bratislavskom regióne bude v znamení divadla a pestrých zážitkov!
viac
14.11.2018
Víkend zatvorených hraníc už v sobotu
Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa už po tretí raz pripravili Víkend zatvorených hraníc ako sprievodné podujatia Festivalu Slobody.
viac
20.11.2019
Návštevnosť na Cyklomoste lámala 17. novembra rekordy
Cez Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi prešlo počas nedele vyše 3 000 návštevníkov. Tí sa prišli pozrieť na symbolicky zatvorené hranice medzi Slovenskom a Rakúskom.
viac
12.11.2022
Víkend zatvorených hraníc
Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi si už tento víkend pripomenieme dôležitý moment našej histórie. Po siedmy raz sa symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Víkend zatvorených hraníc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %