Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.11.2018 06:55

Víkend zatvorených hraníc už v sobotu


Ilustračná snímka BSK


Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa už po tretí raz pripravili Víkend zatvorených hraníc ako sprievodné podujatia Festivalu Slobody.


Uskutoční sa v sobotu 17. novembra 2018 na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi. Vyvrcholením bude sviečkový pochod k Pamätníku "Obetiam železnej opony" o 17:00 hodine.

„Je dôležité nezabúdať na históriu a udalosti, ktoré sa odohrali. Až pri ich pripomínaní si uvedomíme, aké šťastie máme. Že žijeme slobodne, môžeme cestovať, vyjadrovať sa. Preto si vážme, čo máme a myslime na to, čo museli obetovať naši otcovia a dedovia. Neraz priniesli aj obeť najvyššiu, svoje životy,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Spomienkové podujatie Víkend zatvorených hraníc pripomína režim na Železnej opone a to symbolickým uzavretím hranice na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi. Cez hranice bude možné prejsť len s "výjazdnou doložkou", ktorú vám pomôžu organizátori na mieste vybaviť. Hranice sa symbolicky “uzavrú“ ráno o 10:00 hodine a “otvoria” sa o 17:00 hodine čítaním mien obetí železnej opony a pochodom so zapálenými sviečkami k pamätníku.

Bratislavský samosprávny kraj pod Cyklomostom slobody osadil pred 4 rokmi pri príležitosti 25. Výročia Nežnej revolúcie a strhnutia Železnej opony maketu signálnej steny, ktorá je ukážkou ostro stráženej hranice rozdeľujúcej Európu 50 rokov. V životnej veľkosti tak môže každý vidieť, aké prekážky museli prekonať ľudia túžiaci po živote na Západe. Nachádzajú sa tam typické valce ostnatého drôtu, protitankové prekážky, pieskové plochy, ktoré odhaľovali stopy utečencov a iné zariadenia, ktoré pohraničiari používali na zabránenie útekom. Signálnu stenu vybudoval Bratislavský samosprávny kraj na základe nákresov a fotografií poskytnutých v rámci odbornej spolupráce s Ústavom pamäti národa.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Spolupráca BSK s Ústavom pamäti národa pokračuje
Doterajšiu vzájomnú spoluprácu Bratislavského samosprávneho kraja a Ústavu pamäti národa v stredu 19. júna oficiálne spečatili podpisom Memoranda ich zástupcovia županJuraj Droba a predseda Správnej rady Ján Pálffy.
viac
20.11.2019
Návštevnosť na Cyklomoste lámala 17. novembra rekordy
Cez Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi prešlo počas nedele vyše 3 000 návštevníkov. Tí sa prišli pozrieť na symbolicky zatvorené hranice medzi Slovenskom a Rakúskom.
viac
12.11.2022
Víkend zatvorených hraníc
Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi si už tento víkend pripomenieme dôležitý moment našej histórie. Po siedmy raz sa symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Víkend zatvorených hraníc.
viac
08.11.2023
Víkend zatvorených hraníc pripomenie, že sloboda nie je samozrejmosť
Na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi počas soboty (11.11.) opäť symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %