Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.12.2020 11:40

V Michalovciach ukončili výstavbu novej autobusovej stanice


Autobusová stanica, ktorá vznikla v blízkosti železničnej stanice v Michalovciach, bude najmodernejšou v Košickom kraji. Snímka zdroj: (tasr).


V Michalovciach v stredu ukončili stavebné práce na výstavbe novej autobusovej stanice. Zmluvný dopravca Košického samosprávneho kraja (KSK), spoločnosť Arriva Michalovce, začal s jej budovaním na jar tohto roka.


Projekt prestupného terminálu s príslušným informačným systémom získal podporu z eurofondov, z ceny 1 187 000 eur financoval dopravca 15 percent.

Pre cestujúcu verejnosť bude nová stanica sprístupnená po vydaní kolaudačného rozhodnutia. Dovtedy bude k dispozícii pôvodná stanica, ktorá sa nachádza na opačnej strane predstaničného námestia. Informovali o tom autobusový dopravca a KSK.

Na novej autobusovej stanici sú tri výstupištia, šesť nástupíšť, 38 odstavných plôch pre autobusy a 22 parkovacích miest pre individuálnu automobilovú dopravu, z toho je jedno parkovacie miesto určené pre vozičkárov. Terminál poskytuje tzv. suchý prechod pre cestujúcu verejnosť z výstupíšť alebo nástupíšť do budovy Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), dispečingu Arriva a do spoločného vestibulu, kde sa nachádza aj čakáreň. Monitorovaný je kamerovým systémom.

Prímestskú autobusovú dopravu ako službu vo verejnom záujme financuje prostredníctvom zmluvných dopravcov KSK. „Sme radi, že po presťahovaní autobusovej stanice z Kostolného námestia k železničnej stanici v Michalovciach sa podarilo dokončiť výstavbu nového prestupného terminálu. Táto stanica by mala byť jednou z najmodernejších v kraji, nástupištia sú zastrešené a priamym priechodom napojené aj na železničnú stanicu,” povedal predseda KSK Rastislav Trnka.      

Pôvodná stanica už kapacitne nepostačovala. Novovybudovaný prestupný terminál má zlepšiť podmienky na rozvoj verejnej osobnej dopravy na Zemplíne a predstavuje moderný dopravný uzol v rámci integrovanej dopravy. „Realizácia projektu prispeje k zlepšeniu infraštruktúry, bezpečnosti a k zásadnému zlepšeniu organizácie dopravy v Michalovciach. Investícia zahŕňala vybudovanie nástupíšť, ich zastrešenie, odstavné plochy pre osobné autá a autobusy. Zároveň na nástupištiach pribudnú dve riadkové obojstranné elektronické informačné tabule a pri vstupe na dispečing veľká desaťriadková elektronická informačná tabuľa s online informáciou o odchodoch, prípadne meškaniach autobusových spojov,” uviedol generálny riaditeľ Arriva Michalovce Gejza Sačko.

Cestujúci v kraji budú môcť zároveň od stredy využívať nové autobusy typu SOR CN. Celkovo bude zaradených do prevádzky 27 týchto autobusov v hodnote 5,3 milióna eur. Nákup sa realizoval taktiež zo zdrojov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), desať percent financovala spoločnosť Arriva z vlastných zdrojov.

Prvých 11 dvanásťmetrových nízkopodlažných autobusov je k dispozícii cestujúcim v okolí Michaloviec, Trebišova, Sobraniec a Kráľovského Chlmca. Ďalších 16 autobusov bude zaradených do prevádzky začiatkom budúceho roka. Moderné autobusy majú kapacitu 41 miest na sedenie a 40 na státie. Okrem bezplatného wifi pripojenia a klimatizácie sú vybavené aj elektronickými informačnými tabuľami a vnútorným elektronickým informačným panelom. Súčasťou autobusu je aj kamerový systém a kontrolný systém GPS. Ten slúži na online monitoring z dispečingu, kontrolu dodržiavania cestovných poriadkov, včasné pristavovanie a obsluhu zastávok.

Predseda KSK navštívil v stredu aj zrekonštruovaný most v Strážskom, kde v týchto dňoch prebieha ešte výmena zábradlia popri chodníku. Približne po roku rekonštrukčných prác je most plne prejazdný a bez obmedzení. „V záujme bezpečnosti Košický samosprávny kraj navyše vyčlenil takmer 50 000 eur na doplnenie chýbajúceho zábradlia v dĺžke asi 250 metrov, ktoré vedie pred aj za mostom,” informoval Trnka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici otvoria vo štvrtok
Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici, ktorá je označovaná za najmodernejšiu na Slovensku, otvoria 21. septembra o 9. hodine. Avizoval to na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.
viac
19.11.2020
Tornaľa má novú autobusovú stanicu
Lepšie priestory pre cestujúcich a zároveň vhodnejšiu lokalitu pre vozidlá hromadnej prepravy má priniesť nová autobusová stanica v meste Tornaľa v Revúckom okrese, ktorú v novembri oficiálne odovzdali do užívania. Informovala o tom primátorka Anna Szögedi.
viac
29.09.2021
Denná kapacita novej autobusovej stanice bude 20-tis. cestujúcich
Denná kapacita novej autobusovej stanice v komplexe Nivy v Bratislave, ktorý pre verejnosť otvoria vo štvrtok (30. 9.), je 20.000 cestujúcich a 1100 spojov.
viac
12.09.2022
Stavebné práce na kompostárni ukončili, čoskoro bude v plnej prevádzke
V Kežmarku v týchto dňoch ukončili stavebné práce na novej kompostárni, ktoré prebiehali od októbra 2021. Bude sa v nej spracúvať biologicky rozložiteľný odpad.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %