Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
19.09.2024 07:55

Múzeum mincí a medailí chce pokračovať v obnove Kostola sv. Kataríny


Snímka zdroj: Múzeum mincí a medailí v Kremnici


Po oprave fasády veže Kostola sv. Kataríny na Mestskom hrade v Kremnici, ktorá sa vrátila k svojmu pôvodnému vzhľadu z prelomu 19. a 20. storočia, chce NBS - Múzeum mincí a medailí pokračovať v ďalšej obnove kostola.


Ako pre TASR uviedol Pavel Cvešper, poverený dočasným vedením múzea, celý objekt kostola by tak dostal jednotný vzhľad.         

"Vzhľadom na nálezy pôvodných omietok, ktoré boli reštaurátorským výskumom zistené aj na objekte hlavnej chrámovej lode Kostola sv. Kataríny a v súlade s rozhodnutiami Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, bude NBS - Múzeum mincí a medailí Kremnica pokračovať v obnove areálu mestského hradu práve opravou vonkajších fasád hlavnej chrámovej lode Kostola sv. Kataríny," priblížil Cvešper.         

Ako ďalej dodal, urobí tak bezodkladne po dodaní projektovej dokumentácie obnovy objektu, následnom skončení povoľovacích konaní a po skončení výberového konania na dodávateľa stavby. V najoptimistickejšom variante by mohli podľa Cvešpera s obnovou fasády lode kostola začať na sklonku roka 2025.         

Múzeum v uplynulom období ukončilo opravu fasády kostolnej veže vrátane kovových prvkov a drevených prvkov. Cvešper priblížil, že počas odstraňovania poškodených povrchových vrstiev omietky reštaurátori v podkladových vrstvách objavili časti zachovalej omietky z druhej polovice 19. storočia so vzhľadom iluzívneho kvádrovania vrátane častí farebnej schémy jednotlivých kvádrov.         

"Po spracovaní návrhov na reštaurovanie a následných konzultáciách so zodpovednými pracovníčkami Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici tieto rozhodli o obnove veže do vzhľadu z 19. storočia s využitím reštaurátorských a umelecko-remeselných postupov obnovy. Keďže staršie vrstvy neboli pri reštaurátorskom prieskume nájdené, veži sa tak prinavrátil vzhľad z prelomu 19. a 20. storočia," skonštatoval Cvešper.         

Ako ďalej vysvetlil, samotná realizácia si vyžadovala aplikáciu špecifických vápenných omietok, ktoré boli na mieste umelecko-remeselne spracované do formy iluzívnych kvádrov. Tie boli následne farebne a povrchovo upravené a doplnené o tmavé linky medzi jednotlivými kvádrami. Kovové prvky boli ošetrené, viacnásobne černené a miesta, kde boli zistené nálezy zlátenia, boli zlátené plátkovým zlatom. Drevené prvky viacnásobne ošetrili a povrchovo upravili do pôvodného vzhľadu.         

Aktuálne je už veža opäť prístupná verejnosti, a to v rámci prehliadky areálu mestského hradu individuálne. Cvešper upozornil, že vzhľadom na úzke a strmé vretenové schodisko vedúce od vstupných dverí pod klenbou veže až na ochodzu však ide o fyzicky náročnejšiu prehliadku.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2018
Kostol sv. Jakuba bude obnovený z dotácií MK SR
Románsky kostol sv. Jakuba vo Štvrtku na Ostrove bude obnovený z dotácií Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom na rok 2018.
viac
11.12.2019
Kostol sv. Jakuba v Levoči je po rokoch rekonštrukcie bez lešenia
V týchto dňoch totiž ukončili jeho obnovu i reštaurátorské práce, ktoré trvali dohromady 23 rokov a vyžiadali si viac ako 5,6 milióna eur.
viac
14.01.2020
Mesto obnovilo historické oplotenie na Františkánskom námestí
Mesto Prešov obnovilo historické oplotenie pred tamojším rímskokatolíckym Kostolom sv. Jozefa. Podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej bolo dlhodobo v zlom stave a vyžadovalo si rekonštrukciu. Po rokoch opäť skrášľuje Františkánske námestie.
viac
22.11.2023
Dominante mesta, veži Kostola sv. Kataríny, prinavrátia pôvodný vzhľad
Vežu Kostola sv. Kataríny v Kremnici obnovia do podoby, akú nadobudla počas regotizácie v 19. storočí. Táto dominanta mesta sa tak po rekonštrukcii vráti po desiatkach rokov k vzhľadu, ktorí si môžu poniektorí pamätať ešte zo starých dobových fotografií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %