Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
21.08.2024 04:10

Vláda: Materské školy budú financované zo štátneho rozpočtu


Ilustračná snímka, zdroj: obec Slovenské Ďarmoty


Materské školy (MŠ) majú byť financované zo štátneho rozpočtu. Nateraz sú financované z daní príjmu fyzických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.


"Má sa vytvoriť diferencovaný a transparentný systém financovania predprimárneho vzdelávania, aby sa zabezpečila stabilita, odolnosť a účelové viazanie finančných prostriedkov vyčlenených na vzdelávanie," uviedlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR. Návrhom sa splní jeden z cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR.         

Ministerstvo podotklo, že nepredpokladá rozpočtovo nekrytý vplyv na rozpočet verejnej správy ani vplyv na príjmy a výdavky verejnej správy celkom. Rovnako nepredpokladá vplyv na limit výdavkov verejnej správy.

V súčasnosti sú podľa rezortu MŠ bez ohľadu na zriaďovateľa financované z vlastných príjmov samosprávy, ktorých podstatnú časť predstavuje podiel na výnose na dani z príjmov fyzických osôb.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2017
Vláda schválila rozpočet na budúci rok
Deficit verejných financií klesne v budúcom roku po prvýkrát pod hranicu 1 % na úroveň 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia.
viac
13.10.2018
Výzva na prihlasovanie stredných škôl do participatívnych rozpočtov je otvorená
Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom vyhlásil výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na podporu zavádzania participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti župy.
viac
23.12.2020
Michalovce budú rekonštruovať plaváreň za štyri milióny eur
Jednou z investičných akcií mesta Michalovce plánovaných na rok 2021 je rekonštrukcia mestskej plavárne.
viac
22.08.2024
ZMOS súhlasí s financovaním MŠ zo štátneho rozpočtu, podpísalo memorandum
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) súhlasí s financovaním materských škôl (MŠ) zo štátneho rozpočtu. V tejto súvislosti podpísalo memorandum s ministerstvom školstva. Pre samosprávy za ostatných 20 rokov ide o najväčšiu zmenu, čo sa týka riešenia kompetenčného rámca miest a obcí SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %