Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
22.08.2024 11:05

ZMOS súhlasí s financovaním MŠ zo štátneho rozpočtu, podpísalo memorandum


Foto: ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) súhlasí s financovaním materských škôl (MŠ) zo štátneho rozpočtu. V tejto súvislosti podpísalo memorandum s ministerstvom školstva. Pre samosprávy za ostatných 20 rokov ide o najväčšiu zmenu, čo sa týka riešenia kompetenčného rámca miest a obcí SR.


Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda ZMOS Jozef Božik. „Peniaze, ktoré boli dnes viazané na originálne kompetencie z výnosu dane z príjmov fyzických osôb prejdú pod správu rezortu školstva v tom kontexte, že tieto peniaze sa vrátia späť do rozpočtov miest a obcí v podobe peňazí, ktoré budú účelovo viazané na výkon činnosti MŠ," objasnil Jozef Božik. Vyzdvihol záujem rezortu o rokovania aj konštruktívny prístup.

Prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský podporuje zvyšovanie dostupnosti MŠ. Matky či rodič môžu podľa neho teda odísť do pracovného pomeru. Skonštatoval, že po viacerých rokoch zamestnávatelia čelia najväčšej výzve, a to nedostatku kvalifikovanej sily. Tento problém sa podľa Mária Lelovského stáva otázkou konkurencieschopnosti celého Slovenska. V tejto súvislosti vníma RÚZ podporu aj zo strany ministerstva školstva a víta zmeny, ktoré prináša.

Ako zhodnotila podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Paula Puškárová, zmeny, s ktorými prichádza rezort školstva, sú adresné a odborné. Riešia podľa nej konkrétne veci, na ktoré už dlhodobo verejnosť poukazuje.

„Má sa vytvoriť diferencovaný a transparentný systém financovania predprimárneho vzdelávania, aby sa zabezpečila stabilita, odolnosť a účelové viazanie finančných prostriedkov vyčlenených na vzdelávanie," uviedlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR. Návrhom sa splní jeden z cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR. Ministerstvo podotklo, že nepredpokladá rozpočtovo nekrytý vplyv na rozpočet verejnej správy ani vplyv na príjmy a výdavky verejnej správy celkom. Rovnako nepredpokladá vplyv na limit výdavkov verejnej správy.

V súčasnosti sú podľa rezortu MŠ bez ohľadu na zriaďovateľa financované z vlastných príjmov samosprávy, ktorých podstatnú časť predstavuje podiel na výnose na dani z príjmov fyzických osôb. Riaditeľ spádovej materskej školy by mal byť podľa materiálu povinný prednostne prijať na povinné predprimárne vzdelávanie deti s trvalým pobytom v obci, deti umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu a deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie.

Zároveň sa má novelou upraviť postup umiestňovania detí na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole tak, aby sa eliminovalo školské vyučovanie v základných školách v popoludňajších hodinách, tzv. dvojzmenná prevádzka. „Uvedomujeme si, že sú tu mnohé školy v mnohých regiónoch, ktoré nie sú schopné odstrániť okamžite zákaz dvojzmennej prevádzky, a preto tieto dostanú prechodné obdobie, ale máme tu opäť finančné prostriedky aj z plánu obnovy a odolnosti, ktorými chceme pomáhať týmto regiónom a školám, aby vybudovali úplne nové kapacity," povedal minister školstva Tomáš Drucker.

Prvotný návrh počtu miest na gymnáziách, stredných priemyselných školách či stredných odborných školách by malo podľa Druckera vytvárať ministerstvo. Následne by návrhy mali byť prerokovávané. „Krajom naďalej zostane ich právomoc určiť finálne výkony a tak isto naďalej ministerstvu školstva zostane pôsobnosť odvolacieho orgánu," podotkol.

Autor: (Zdroj: TASR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2022
ZMOS ako jediný vyjadril s návrhom štátneho rozpočtu nesúhlas
Sociálni partneri sa zhodli na tom, že je dôležité, aby parlament schválil definitívny návrh štátneho rozpočtu. ZMOS ako jediný vyjadril s návrhom štátneho rozpočtu nesúhlas. ZMOS zastupoval na rokovaní jeho prvý podpredseda a starosta obce Košeca Radomír Brtáň.
viac
04.03.2023
Štátny rozpočet je v rozklade
Štátny rozpočet je v rozklade. Dnes to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger na spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomírom Andrassym.
viac
12.12.2023
ZMOS na tripartite s výhradami podporil návrh štátneho rozpočtu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na dnešnom mimoriadnom plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR s výhradami podporilo návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.
viac
21.08.2024
Vláda: Materské školy budú financované zo štátneho rozpočtu
Materské školy (MŠ) majú byť financované zo štátneho rozpočtu. Nateraz sú financované z daní príjmu fyzických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %