Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.10.2023 10:00

ZMOS chce s budúcou vládou rokovať o štátnom rozpočte či daniach


Prvý podpredseda ZMOS Martin Červenka zdôraznil potrebu prerobenia výzvy na centrá zdieľaných služieb.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce s budúcou vládou rokovať o ich prioritách. Rokovania budú zahŕňať otázky týkajúce sa štátneho rozpočtu, podielových daní, ekonomického garantovaného minima, odpadu, zdravotníctva, regionálneho rozvoja a ďalších oblastí.


 Riešiť chcú tiež legislatívne zmeny. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda ZMOS a zároveň primátor Partizánskeho Jozef Božik.

„Boli by sme radi, keby politické strany, ktoré tvoria nielen parlament, ale hlavne vládnu koalíciu, boli pripravené začať postupne napĺňať aj priority, ktoré boli predmetom memoránd, ktoré sme podpísali," uviedol Jozef Božik.

ZMOS očakáva, že výnos daní z príjmov fyzických osôb bude nepostačujúci. Navrhuje ich doplniť daňou z príjmu právnických osôb alebo inou daňou. Chcú tak zvýšiť garantovateľnosť príjmov. Za dôležité považuje aj vytvorenie ekonomického garantovaného minima pre obce. V tejto súvislosti by podľa Jozefa Božika v žiadnom prípade príjmy obcí na nasledujúci rok nemali byť nižšie, ako boli príjmy obcí zo štátu predchádzajúci rok.

S politikmi chce diskutovať tiež o odložení mechanicko-biologickej úpravy zmesového komunálneho odpadu. Predseda ZMOS uviedol, že Slovensko nie je pripravené na celoplošné zavedenie tejto metódy. „Keby sme ju zaviedli, tak nám to mimoriadne predraží spracovanie odpadu pri tých obciach a mestách, ktoré nemajú zabezpečenú mechanicko-biologickú úpravu," priblížil s tým, že prípadný ročný odklad aj tak nebude postačovať na vybudovanie infraštruktúry.

ZMOS pripomenulo aj potrebu oddialenia účinnosti optimalizácie siete nemocníc. Jozef Božik však zdôraznil, že sa musí dotýkať tých nemocníc, ktoré majú personálne krytie. „To znamená, že majú aj lekárov, majú aj stredný zdravotnícky personál a majú garantovanú kvalitu služieb," uviedol.

Očakáva tiež rokovania a zmenu zákona o regionálnom rozvoji. Chcú tak zvýšiť financovanie. Samosprávne kraje, obce a mestá sa podľa slov Jozefa Božika vedia dohodnúť na kľúčových prioritách pre každú obec a mesto na Slovensku.

ZMOS žiada aj odloženie legislatívy týkajúcej sa stavebného zákona, pokiaľ ide o odobratie časti kompetencií obciam a mestám. Ako skonštatoval podpredseda Komory miest ZMOS a starosta bratislavského Ružinova Martin Chren, táto metodika bude výrazne komplikovať územný rozvoj v rámci miest a obcí Slovenska.

Prvý podpredseda ZMOS Martin Červenka zdôraznil potrebu prerobenia výzvy na centrá zdieľaných služieb. Žiada, aby budúca vláda zapracovala parametre, ktoré požadujú obce a mestá, a výzva bola vyhlásená nanovo. „Samospráva a fungovanie samosprávy môže byť len v systéme združovania kompetencií a nie zlučovanie obcí," priblížil.

 

Podpredsedníčka ZMOS a predsedníčka komory obcí Božena Kováčová upozornila na nevyvážené financovanie sociálnych služieb, ktoré podľa nej ohrozuje malé obce. Apelovala na zmenu zákona v tejto oblasti.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
10.10.2023
ZMOS na rokovaní tripartity jednoznačne odmietol navrhovaný rozpočet
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) jednoznačne odmieta navrhovaný návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026. Po mimoriadnom plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady Slovenskej republiky to uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.
viac
10.11.2023
ZMOS rokoval so štátnym tajomníkom rezortu financií Radovanom Majerským
Viaceré aktuálne témy riešili zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) počas rokovania so štátnym tajomníkom ministerstva financií SR Radovanom Majerským.
viac
12.12.2023
ZMOS na tripartite s výhradami podporil návrh štátneho rozpočtu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na dnešnom mimoriadnom plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR s výhradami podporilo návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %