Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.07.2023 12:35

Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme


Ilustračná snímka.


Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.


Cieľom spoločného stretnutia malo byť naplnenie požiadavky územných partnerov na kompenzáciu zvýšených cien energií v samospráve za strany predsedu vlády SR. ZMOS a SK8 sa v rámci legitimity obrátia na pani prezidentku SR.

Predseda ZMOS Jozef Božik aj napriek letnému dovolenkovému obdobiu zvolal štvrté online zasadnutie Rady ZMOS s cieľom prediskutovania a zaujatia stanoviska ZMOS k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR. Plánované stretnutie zo strany predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod. na Úrade vlády SR bolo zrušené deň pred jeho konaním o 16:44 hod. Témou rokovania malo byť pokračovanie rokovaní v naplnení požiadavky samospráv na kompenzácie zvýšených cien energií v sume 108 mil. eur.

Záverom z online rokovania Rady ZMOS vyplynulo stanovisko, že ZMOS spolu so združením Samosprávne kraje Slovenska (SK8) budú trvať na svojej požiadavke kompenzácie zvýšených cien energií prostredníctvom otvorenia novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2023 v skrátenom legislatívnom konaní a s touto požiadavkou sa obrátia priamo na pani prezidentku v pondelok 17. júla 2023 o 11:00 hod. prostredníctvom tlačového brífingu za účasti predsedu ZMOS Jozefa Božika a predsedu SK8 Jozefa Viskupiča.

Podľa vedenia ZMOS, samosprávy žiadajú len to, čo im vláda SR sľúbila, čo sa týka kompenzácií a dané financie, ktoré by mali samosprávy dostať sa už nachádzajú v štátnom rozpočte.

V zmysle záverov z online rokovania Rady ZMOS boli predsedovia regionálnych združení miest a obcí (62) vyzvaní, aby poslali do svojho regiónu informáciu, že takéto rozhodnutia a konania zo strany vlády vo vzťahu k samosprávam považuje ZMOS za neštandardné a nekorektné. ZMOS a SK8 majú záujem ďalej rokovať a bojovať za kompenzácie pre samosprávy.

ZMOS v nadväznosti zrušenie rokovania predstaviteľov samospráv s premiérom vlády SR v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR a prijatého stanoviska na včerajšom online zasadnutí Rady ZMOS zvolalo tlačový brífing v priestoroch Kancelárie ZMOS na Bezručovej 9 za účasti predsedu ZMOS Jozefa Božika a podpredsedu Komory miest Martina Chrena.

Viac informácii z tlačového brífingu, ako aj samotný tlačový brífing je dostupný TU.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
ZMOS je skôr za to, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo.
viac
04.12.2020
Výzva z IROP pre samosprávy na ochranu verejného zdravia
V rámci regionálneho operačného programu IROP bolo vyčlenených na pomoc zdravotníckemu systému 117 miliónov eur, z ktorých ďalších 8 miliónov teraz pôjde do regiónov. Vláda SR ešte v apríli schválila návrh, aby sa z eurofondov presunula vyše miliarda eur na zmierňovanie dopadov pandémie.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
18.01.2022
ZMOS upozorňuje na vážne problémy SPF a predstavil mimoriadne naliehavú výzvu
Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje, že Rada Slovenského pozemkového fondu je paralyzovaná, čo spôsobuje vážne problémy riadneho fungovania Slovenského pozemkového fondu, ktoré majú výrazne negatívne dopady na potreby miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %