Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.09.2020 03:20

Sekcia ekonomiky a financovania hlavne k zákonu o miestnych daniach


Snímka z rokovania.


V priestoroch Kancelárie ZMOS sa vo štvrtok 17. septembra 2020 uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie ekonomiky a financovania Rady ZMOS.


Nosnou témou rokovania boli závery pracovnej skupiny zriadenej na Ministerstve financií SR za účelom   riešiť praktické otázky vzniknuté z dôvodu aplikačnej praxe, resp. iných legislatívnych zmien zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Závery z tejto pracovnej skupiny prezentoval na rokovaní sekcie vedúci oddelenia miestnych daní a miestnych poplatkov na MF SR pán Marek Kuľka. Prítomných členov sekcie informoval o pripravovaných možných legislatívnych zmenách za každú miestnu daň aj za miestny poplatok za komunálne a drobné stavebné odpady. Podľa informácie Mareka Kuľku budú predstavené zámery spracované do legislatívneho zámeru a po vnútrorezortnom pripomienkovom konaní to bude postúpené do ďalšieho legislatívneho procesu. V závere diskusie k tomuto bodu vznikla predbežná dohoda, že v prípade potreby zástupca rezortu financií predniesie pripravované legislatívne zámery na Rade ZMOS.

V ďalších bodoch, ktoré predložil tajomník sekcie Ladislav Adamovič, sa prítomní členovia sekcie venovali a diskutovali o hospodárení miest a obcí za prvý polrok 2020, o Programovom vyhlásení vlády SR na roky 2020 – 2024 a o schválených, ale aj pripravovaných legislatívnych predpisoch. Sekcia tieto materiály zobrala na vedomie.

V poslednom bode sa členovia sekcie venovali problematike prípravy novej Spoločnej  poľnohospodárskej politike EÚ na roky 2021 – 2027. Informáciu k tejto téme na rokovaní sekcie predniesla Zuzana Špačeková, odborný expert pre oblasť K ZMOS pre oblasť zahraničnej spolupráce, európskych záležitostí a programov EÚ pokrývajúcu rezort zahraničných vecí a európskych záležitostí. Členovia sekcie zobrali predloženú informáciu na vedomie, pričom v závere rokovania sa zhodli, že je potrebné aj naďalej venovať tejto téme prioritnú pozornosť.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2020
Externé zdroje na financovanie komunálnych potrieb
Samosprávy na financovanie svojich zámerov a investičných potrieb okrem vlastných finančných prostriedkov využívajú aj eurofondy. Združenie miest a obcí Slovenska sa však v prieskume zameralo na pomerne širokú paletu ostatných externých zdrojov financovania.
viac
06.08.2020
Komuniké z 5. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
V poradí 5. zasadnutie Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska sa venovalo hlavne problematike odpadového hospodárstva a Envirofondu.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
18.12.2020
Komuniké zo 7. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na včerajší deň (17. 12) v poradí 7. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli ekonomika, eurofondy aj aktuálna legislatíva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %