Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.11.2020 11:30

ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy


Snímka z tlačovej besedy ZMOS o výsledkoch rokovania.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.


Predstavenie plánu modernizácie má zavŕšiť dvojročný proces, počas ktorého ZMOS zbiera "validné, vedecky podložené údaje". „Budeme reagovať na to, ako spraviť verejnú správu lacnejšou, ako ju optimalizovať, sprofesionalizovať, dať ju bližšie k občanom tak, aby boli služby kvalitnejšie vnímané,” vyhlásil Tréger.

Témou stretnutia bolo aj zvládanie pandémie. Predseda združenia upozornil, že fiškálny rok sa končí a so štátom by chceli mať vyúčtované náklady na zvládnutie pandémie a plošného testovania v tomto kalendárnom roku. Navrhol proces zjednodušiť. Najspravodlivejšie by podľa neho bolo, keby sa výdavky prerátavali na úkony. V prípade ďalšieho kola testovania by bol podľa neho vhodný preddavok.

S prezidentkou diskutovali aj o čerpaní eurofondov. Pri environmentálnych témach označil ZMOS za najdôležitejšie kanalizáciu, vodu a odpady. Hovorili tiež napríklad o energetickom zhodnocovaní odpadu a bioodpadu, zatepľovaní budov či vodozádržných opatreniach.

Združenie tiež požiadalo prezidentku, aby apelovala na zvýšenie prostriedkov na budovanie cestnej infraštruktúry. Témami bolo tiež školstvo, sociálne veci, stavebné úrady, vyššie územné celky a ich funkcionalita. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
ZMOS spracoval newsletter k PPP v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci analytickej štúdie venovanej alternatívnemu financovaniu municipálneho rozvoja zameralo na rôzne formy získania financií pre mestá a obce.
viac
26.11.2020
Zavedenie pravidiel na likvidáciu bioodpadu sťažuje koronakríza
Nové legislatívne pravidlá na likvidáciu kuchynského bioodpadu by mali na Slovensku platiť od januára budúceho roka.
viac
04.12.2020
Výzva z IROP pre samosprávy na ochranu verejného zdravia
V rámci regionálneho operačného programu IROP bolo vyčlenených na pomoc zdravotníckemu systému 117 miliónov eur, z ktorých ďalších 8 miliónov teraz pôjde do regiónov. Vláda SR ešte v apríli schválila návrh, aby sa z eurofondov presunula vyše miliarda eur na zmierňovanie dopadov pandémie.
viac
05.02.2021
MIRRI plánuje do apríla vyhlásiť tri eurofondové výzvy na regionálny rozvoj
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR plánuje do apríla tohto roku vyhlásiť tri eurofondové výzvy. Uviedol to Andrej Ďuríček z odboru komunikácie rezortu v reakcii na apel Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) čerpať európske peniaze z IROP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %