Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
21.08.2024 02:10

Hornonitriansky banský skanzen po dvoch desaťročiach ukončil prevádzku


Snímka zdroj: FB/hornonitrianskybanskyskanzen


Hornonitriansky banský skanzen na bani v Cigli po 21 rokoch ukončil svoju prevádzku. K zatvoreniu pristúpili v auguste pre bezpečnosť návštevníkov. Turistickú atrakciu, ktorá kopírovala cestu baníka do podzemia, navštívilo za dve desaťročia jej fungovania približne 60-tis. ľudí.


Riaditeľ Združenia na záchranu baníckeho dedičstva Hornej Nitry Michal Oršula, ktorý do bane Cigeľ v minulosti dlhé roky fáral a neskôr ľudí sprevádzal v skanzene, v stredu ozrejmil, že bansko-technické podmienky ovplyvňovala voda, ktorá má vplyv na elektrickú energiu i stav koľají. "Baňa je živá vec. Ako taká produkuje obrovské množstvo vody, na druhej strane je veľmi dôležitá v súčasnom období, z nej sa totiž vyrába teplo pre Prievidzu," spomenul Oršula.         

Tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková priblížila, že po ukončení ťažby uhlia v bani Cigeľ v roku 2017 bolo v opustenej bani z dôvodu neustále sa zhoršujúcich geologicko-banských podmienok mimoriadne náročné udržať prevádzkovanie skanzenu. "Rozhodnutie o ukončení prevádzky skanzenu bolo nevyhnutné pre bezpečnosť," doplnila Siváková.         

Prehliadková trasa Hornonitrianskeho banského skanzenu baňa Cigeľ začínala jazdou banským vláčikom v dĺžke 2,3 kilometra do hnedouhoľnej bane. Pokračovala pešou prehliadkou podzemných banských priestorov v hĺbke 80 až 300 metrov pod povrchom v bývalej časti II. ťažobného úseku. "Skanzen bol jedinečný tým, že bol. Išlo o skutočnú baňu a autentické priestory, kde bol vláčik, banícka šatňa. Tieto veci približovali návštevníkom skutoční baníci," doplnil Oršula.

Atrakciu návštevníci vyhľadávali, ročne sa do podzemia banským vláčikom previezlo približne 3000 ľudí a za 21 rokov fungovania ich bolo 60.000. "Je mi ľúto, že skanzen skončil. V baníctve sa pohybujem 42 rokov. Je to koniec obrovskej etapy. Baňa je však nevyspytateľná," podotkol Oršula.         

Časť areálu v bani Cigeľ sa už využíva pre zdroj výroby tepla pre Prievidzu, spoločnosť podľa Sivákovej hľadá ďalšie možnosti využitia hnedého parku. Zo zákona jej tiež vyplýva povinnosť zlikvidovať po ukončení banskej činnosti všetky nepotrebné budovy a technológie.         

Siváková deklarovala, že HBP majú záujem o zachovanie baníckeho, technického i kultúrneho dedičstva a plánujú v najstaršej bani Handlová vybudovať banícky skanzen. "Máme tu unikátne 100-ročné banské diela, ktoré vyhovujú z hľadiska geologických podmienok a spĺňajú i bezpečnostné kritériá," uzavrela Siváková.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2016
Vinohradnícky skanzen v Svätom Jure plánujú otvoriť do dvoch rokov
Priblížiť verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.
viac
29.07.2016
História Liptova opäť ožije
Vlkolínec, jediný živý skanzen na Liptove, zapísaný v zozname Svetového dedičstva UNESCO, pripravil na 31. 7. 2016 folklórne podujatie Nedeľa vo Vlkolínci.
viac
22.08.2018
Turistov má do Gelnice prilákať pochwerk a banský skanzen
Mesto Gelnica plánuje vybudovať banský skanzen s dobovým strojom poháňaným vodou - pochwerk. Na realizáciu získalo dotáciu od Košického samosprávneho kraja (KSK) z programu Terra Incognita vo výške 13.285 eur. Mesto tento projekt spolufinancuje sumou 6165 eur.
viac
19.10.2019
Zatváranie brán Skanzenu - Vychylovka Nová Bystrica
Od začiatku sezóny do konca mesiaca september navštívilo skanzen celkom 58 584 návštevníkov. Z toho na Historickej lesnej úvraťovej železnici sme odviezli 28 866 cestujúcich a na drezine si vychutnalo čaro prírody 1 477.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %