Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.06.2016 10:41

Keď sa pália Jánske ohne


Folklórny súbor Radôšťan z Radôstky.


Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.


Je to jeden z najstarších zvykov, ktorý sa zachoval ešte dodnes. Zvyky a povery, spojené s týmto dňom, boli v jednotlivých oblastiach Kysúc odlišné, no oheň bol všade prejavom Božej prítomnosti a ochrany človeka a jeho duše. Oheň mal po celý rok chrániť ľud pred nadprirodzenými bytosťami - vílami, vodníkmi, duchmi a bosorkami.

 

 

Skanzen v Novej Bystrici – Vychylovke je tým pravým miestom, kde sa tradícia pálenia Jánskych ohňov už dlhé roky prezentuje a zároveň aj zachováva. Návštevníkom predstavuje prostredníctvom kysuckého folklóru zvyky a tradície viažuce sa k tejto udalostil z obcí Horných aj Dolných Kysúc.

V nedeľu 26. júna 2016 Vám tento zvyk priblíži Folklórna skupina Turzovanka a Muzička spod Grúňa. Zapálenie jánskej vatry - ohňa začína o 13. hod. pri základnom kameni skanzenu. O 13:30 hod. kultúrny program pokračuje pri Stanici Skanzen. Voľný čas môžete využiť aj návštevou Raganovho mlyna, kde sa deti a aj dospelí dozvedia, kto žije na strome na interaktívnej výstave „Žijem na strome a je mi dobre“.

 

 

Deň plný zážitkov Vám praje Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja .

 

Autor: (Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
Chovateľský deň v skanzene Vychylovka
14. augusta sa v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka koná pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prezentačná výstava hospodárskych zvierat pôvodných slovenských plemien. Podujatie spája tradičný skanzen a naše pôvodné hospodárske zvieratá.
viac
13.09.2016
Úroda z polí, sadov a záhrad
Už po piatykrát sa v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka bude konať podujatie - výstava ovocia a zeleniny, spojená so svätou omšou, s požehnaním a poďakovaním za úrodu.
viac
08.08.2019
Dožinky na Kysuciach v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka
Prišiel čas, keď aj na Kysuciach nastalo obdobie zberu úrodu z polí a prípravy na tuhú zimu. Pri tejto príležitosti Kysucké múzeum v Čadci pripravilo návštevníkom Skanzenu Vychylovka – Nová Bystrica podujatie, ktoré im pripomenie čas dožiniek na Kysuciach.
viac
16.06.2020
Zažite čaro Jánskej noci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vás pozýva na podujatie, ktoré sa uskutoční 21. júna v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pod názvom Jánska noc má čarovnú moc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %