Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.06.2020 07:30

Zažite čaro Jánskej noci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke


Pozvánka.


Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vás pozýva na podujatie, ktoré sa uskutoční 21. júna v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pod názvom Jánska noc má čarovnú moc.


Môžete sa tešiť na prednášku o bylinkách, ale aj na predaj prírodných produktov. Dozviete sa, kedy a ako sa majú jednotlivé bylinky zbierať, aké sú ich účinky a čo je pri ich zbere dôležité.

Skúsená bylinkárka vám aj počas dňa poradí, akú bylinku použiť, na čo pôsobí a akým spôsobom ju využiť. O 13. hodine zapálime tradičnú Jánsku vatru a o 14. hodine vám zahrá Folklórny súbor Bystrica z Novej Bystrice. Tešíme sa na vašu návštevu v nedeľu 21. júna od 9. do 17. hodiny. Počas celého dňa bude premávať, aj keď v obmedzenom režime, Historická lesná úvraťová železnica. Popri návšteve podujatia si môžete pozrieť aj dve výstavy. Prvou je výstava Drotári a drotárstvo a druhou je výstava Vlaky s vôňou dreva.

Niečo z histórie

Jánske ohne sa pálili v podvečer 24. júna. Pastieri už dlho predtým zbierali raždie na jednu hromadu. V deň, keď sa mala páliť svätojánska hojana /vatra/, mládenci a pastieri postavili zo žrdi kostru, ktorú vyplnili nazbieraným raždím a väčšími kusmi dreva. Keď sa zotmelo, zapálili najskôr zvolávacie ohníky, na ktoré dievky čakali ako na signál, aby išli ku hojane spievať a prekárať sa. Mládenci a pastieri preskakovali ohníky a dievky spievali ľúbozvučné piesne. Keď oheň dohorel, mládenci a dievčatá sa rozišli. Pastieri mali narobené z kôry zo stromu a smoly „kadlubky“ malé fakličky, ktorými si svietili na cestu domov. Dievky sa rozutekali  bosé po rose, aby mali zdravé nohy. Cestou domov nazbierali kvety, uvili si venčeky, ktoré pred východom slnka hádzali na jabloň. Tej, ktorej sa na prvýkrát zachytil na konári, tá sa do roka vydala. Tej, ktorej sa neprichytil, ostala slobodná. Popol z ohňa chudobnejší ľudia pozbierali a rozsypali po roli ako hnojivo. V súčasnosti sa pálenie ohňov u nás zachovalo, ale ostatné zvyky zanikli.

(Z výskumu FS  Staškovanka Staškov)

Autor: (Alexandra JANIGOVÁ, Kysucké múzeum v Čadci)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
22.06.2020
Prácu našich predkov predstaví podujatie Na kysuckých lúkach
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny obľúbené podujatie pod názvom Na kysuckých lúkach. Uskutoční sa v nedeľu 28. júna.
viac
30.06.2020
Spestrite si nedeľu tradičnými kysuckými jedlami v Múzeu kysuckej dediny
Ak navštívite najbližšiu nedeľu  Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, tak budete môcť ochutnať kysucké dobroty a zoznámiť sa s tým, ako žili naši predkovia. Počas dňa sa budú v múzeu pripravovať tradičné kysucké jedlá v rámci obľúbeného podujatia Kuchyňa starých materí.
viac
01.02.2021
Fašiangy v meste či na dedine s Kysuckým múzeom v Čadci
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, si pre svojich priaznivcov pripravilo program v online priestore pod názvom Ej fašiangy, fašiangy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %