Snímka zdroj: (Kysucké múzeum v Čadci).
„Surová či kvasená, pre zdravie je stvorená“ – pravdivé heslo, ktoré neklame nikoho z nás a každý to vie.
Starí Rimania na ňu nedali dopustiť a kapustu považovali za všeliek. Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Kapusta má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Vedeli ste napríklad, že pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako majú citróny?
Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že kapusta sa dá nakladať. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy. Kapusta sa postupne šľachtila a dnes si môžeme pochutnávať na mnohých odrodách bielej a červenej kapusty. Medzi najbežnejšie druhy patrí hlávková kapusta, potom je to čínska a pekinská kapusta.
Ako chutia jedlá z kapusty pripravené priamo v objektoch na dobových peciach v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka, si môžete vychutnať v nedeľu 11. septembra 2016, kedy budú v skanzene počas celého dňa rozvoniavať tradičné ľudové jedlá pripravené z kapusty.
Organizátori nezabudli ani na kultúrny program. O 13:30 hod. sa predstaví folklórna skupina Staškovanka zo Staškova. Na pódiu pri objekte Krčma z Korne priblíži spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda, obohatený piesňami a humorným rozprávaním.
Jesennú nedeľu plnú krásnych zážitkov pripravilo Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.