Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
11.10.2024 03:30

Dnes je Svetový deň vajec, viete ako vytriediť obaly z nich?


Foto: Archív EP


Druhý októbrový piatok už od roku 1996 patrí Svetovému dňu vajec (World Egg Day). Tento rok si ho pripomíname práve dnes – 11. októbra. Medzinárodná komisia pre vajcia (IEC) každoročne spolupracuje s krajinami na množstve sprievodných podujatí na podporu propagácie tejto potraviny.


Vajcia sú neodmysliteľnou súčasťou našich jedálničkov, používame ich takmer denne. Mnohí ľudia však nevedia správne naložiť s obalmi, v ktorých si ich prinesú domov.

Fanúšikovia vajec sa aj prostredníctvom tohto dňa snažia o zvýšenie celosvetového povedomia o výhodách vajec ako lacného a vysoko výživného zdroja potravy s potenciálom pomôcť nasýtiť svet. „Tohtoročná téma Svetového dňa vajec „United by eggs“ poukazuje, ako neuveriteľne dokáže vajce spájať ľudí zo všetkých kútov sveta,“ uvádzajú členovia IEC v tlačovej správe. Vajcia možno nájsť v kuchyniach rôznych kultúr a krajín našej planéty, čo dokazuje ich univerzálnu príťažlivosť a zásadnú úlohu v globálnej výžive. „Okrem toho, že vajcia sú zdrojom živočíšnych bielkovín, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, majú množstvo nutričných výhod a vyžadujú málo zdrojov a produkujú málo emisií skleníkových plynov.“ dodávajú. Tento deň si rôznymi oslavami pripomenú v Austrálii, Kanade, Brazílii, Francúzsku, Taliansku, Poľsku a v množstve ďalších krajín. A hoci aj na Slovensku je konzumácia vajec veľmi populárna, takéto oslavy sa u nás zatiaľ nekonajú.

Patria obaly z vajec do triedeného zberu?

Aj u nás patria vajcia k obľúbeným potravinám a ak nemáme náhodou doma sliepky a takzvanú vlastnú produkciu, nosíme si ich z obchodu v rôznych obaloch. Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber naprieč Slovenskom, upozorňuje, že obaly z vajec patria do triedeného zberu a je potrebné ich správne vytriediť. „Vajíčkové kartóny stále množstvo ľudí vyhadzuje nesprávne. Hoci sa už tieto kartónové obaly spravidla nedajú ďalej recyklovať kvôli krátkosti vlákien, patria do modrého kontajnera na papier. Odtiaľ putujú na energetické zhodnotenie, čo je vždy lepšie, ako keby mali skončiť na skládke,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Samozrejme, bežným obalom na vajcia je aj ten plastový, ktorý taktiež netreba zabúdať vytriediť. „Pokiaľ máme vajcia zabalené v plaste, tak takýto obal vytriedime do žltej nádoby,“ dodáva Kretter.

Využitie obalov aj pri sadení

Papierové obaly z vajec s obľubou využívajú aj záhradkári na naklíčenie semien. V tomto prípade stačí navlhčenie obalu, nasypanie malého množstva zeminy a zasadenie semien. Po vyklíčení je možné tieto planty presadiť aj s časťou kartónu do pôdy bez toho, aby sa im narušili korene. Okrem toho sú celkom vďačným materiálom na tvorenie.

Priemerná spotreba vajec sa na Slovensku drží nad 200 na osobu

Čo sa Slovenska týka, tak podľa údajov posledných zverejnených údajov spotrebovali obyvatelia v roku 2022 vyše 210 vajec na osobu. Rok predtým to bolo 226 vajec na osobu. Najviac vajec v Európe vyprodukujú Francúzi, ročne viac ako 15 miliárd kusov. Viac ako 10 miliárd kusov produkujú aj chovatelia ďalších európskych krajín – Nemecko, Taliansko, Španielsko, Veľká Británia či Holandsko. Práve Holandsko je najväčším producentom vajec v Európe v prepočte na jedného obyvateľa (takmer 600 vajec na obyvateľa).

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Vyšetrenia vzoriek vody sa presúvajú na iný termín
O presunutí termínu na bezplatné orientačné laboratórne vyšetrenie vzoriek vody z individuálnych vodných zdrojov pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22. marca, informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.
viac
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
22.03.2023
Obec Drahovce vyčistila vodovodné potrubia patentovaným ekologickým spôsobom
Mávate časté bolesti brucha, hlavy, ochorenia pľúc či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom týchto zdravotných problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome alebo bytovke.
viac
24.09.2024
Kraj láka na atraktívne podujatia k Svetovému dňu cestovného ruchu
Kultúrne inštitúcie zriaďované Banskobystrickým samosprávnym krajom pozývajú na obľúbené medzinárodné podujatie Svetový deň cestovného ruchu. V spolupráci s oblastnými organizáciami cestovného ruchu a Mestom Banská Bystrica pripravili pre návštevníkov pestrý program naprieč celým krajom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %