Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
17.10.2024 03:05

Unikát, ktorý bude slúžiť na vzdelávanie v oblasti environmentálnej výchovy


Ilustračný obrázok: mesto Topoľčany


V mestskej časti Veľké Bedzany v Topoľčanoch vznikol nový outdoorový environmentálny priestor. V krátkom čase ide už druhý projekt v meste určený na vzdelávanie v oblasti ochrany životného prostredia podporený z Environmentálneho fondu.


Vzdelávanie v prírode

V minulom roku otvorilo mesto Topoľčany učebne environmentálnej výchovy v budove bývalej ZŠ Gagarinova. Tento rok už budú mať žiaci, študenti aj široká verejnosť možnosť využiť ďalší exteriérový priestor vo Veľkých Bedzanoch, ktorým sa zároveň zrevitalizoval a sfunkčnil pozemok na Čerešňovej ulici. Nová učebňa pod holým nebom prináša pre deti a mládež možnosť vzdelávania hravou formou.

Unikátne a autonómne

Priestor tvoria dva otvorené pavilóny s prestrešením. „Pavilóny zaujmú kupolovitou architektúrou, ktorá vhodne dopĺňa okolité prostredie. Nenarúša ho, práve naopak, je jeho plynulým pokračovaním. Konštrukcie, ako aj všetky použité prvky sú z recyklovateľných materiálov a navyše sú celkom autonómne, to znamená, že nie sú vybavené žiadnymi technológiami a nepožadujú napojenie na inžinierske siete. Sú teda funkčné kedykoľvek a pre kohokoľvek. Celý projekt sa rodil pomerne dlho a ide o slovenský prototyp, ktorý môže byť inšpiratívny aj pre ďalšie mestá a obce,“ vysvetľuje autor projektu Ivan Kulifaj.

Jedenásť tematických sekcií

Vnútro a okolie kupol je tematicky rozdelené na jedenásť sekcií, kde sa môžu návštevníci dozvedieť viac o rôznych témach súvisiacich s ochranou životného prostredia. Tie zároveň súvisia s regionálnymi špecifikami. Návštevníci sa tu oboznámia s flórou a faunou Topoľčian a okolia, so spôsobmi, ako využívať prírodné zdroje energie, ako zaobchádzať s odpadmi, ale napríklad aj s včelstvom alebo s úlohou malých organizmov v prírode. Súčasťou priestoru je aj stanovisková hra.

Krajšie okolie

Revitalizácie sa dočkalo aj okolie pavilónov. Z finančných prostriedkov mesta a vďaka participácii Sociálneho podniku mesta Topoľčany, s.r.o., bol priestor doplnený drobným parkovým mobiliárom a v okolí pribudne v jarných mesiacoch ďalšia výsadba. K úprave okolia prispela aj poľovnícka spoločnosť Ilus Krušovce, ako aj samotní občania mestskej časti. Celá oblasť je pritom revitalizovaná bez výrubu zelene.

„Environmentálna výchova a vzdelávanie by mali byť v modernej spoločnosti samozrejmosťou, u nás to tak stále nie je. Preto mám o to väčšiu radosť, že sa nám podarilo priniesť tento výnimočný vzdelávací priestor pre našich škôlkarov, žiakov i študentov. Verím, že toto miesto bude užitočné a inšpiratívne pre všetkých návštevníkov, ktorí sem zavítajú.

Projekt bol podporený z environmentálneho fondu sumou 199 470 €. Celkové náklady projektu boli 206 657 €.

Autor: (ts-mesto Topoľčany, Lenka Savarová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2019
Vykroč s nami na zelenú
„Vykroč s nami na zelenú“ je slogan, ktorým chce odbor environmentálnej výchovy a vzdelávania (OEVV) Slovenskej agentúry životného prostredia upútať pozornosť žiakov, učiteľov, ale aj širšej verejnosti na jeho aktivity.
viac
21.09.2020
Environmentálna výchova a vzdelávanie v školskom roku 2020-2021
Slovenská agentúra životného prostredia pripravila pre žiakov, pedagógov a širokú verejnosť na nový školský rok 2020/2021 aktivity v oblasti environmentálnej výchovy a vzdelávania.
viac
16.06.2021
Stredisko praktickej environmentálnej výchovy SAŽP Dropie prejde premenou
Environmentálna výchova a vzdelávanie má pevné miesto v štruktúre Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) prakticky od jej vzniku. Zažila fázy rozmachu a budovania siete štátnych stredísk environmentálnej výchovy, ale aj fázy stagnácie a hľadania svojej úlohy a poslania v súčasnom svete.
viac
15.06.2023
V priestoroch bývalej ZŠ vzniklo Centrum environmentálnej výchovy
V nevyužívaných priestoroch bývalej základnej školy na Gagarinovej ulici v Topoľčanoch vzniklo nové Centrum environmentálnej výchovy. Otvorené je od stredy 14. júna a slúžiť bude najmä pre žiakov základných a materských škôl, informovala primátorka Topoľčian Alexandra Gieciová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %