Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
17.10.2024 02:10

ZMOS a SMO ČR: začala nová éra spolupráce


Snímka zdroj: ZMOS


Viacerým aktuálnym otázkam sa venovalo spoločné rokovanie predsedníctiev Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Svazu měst a obcí (SMO) České republiky. Uskutočnilo sa v stredu 16. októbra 2024 v sídle SMO ČR v Prahe.


„Rokovanie sa venovalo otázkam prehĺbenia vzájomnej spolupráce, otázkam medzi obecnej spolupráce v Čechách a na Slovensku, problematike odpadového hospodárstva, digitalizácie a Kohéznej politiky Európskej únie,“ ozrejmil predseda ZMOS Jozef Božik.

Išlo o oficiálne bilaterálne rokovanie po viac ako piatich rokoch, i keď neformálne stretnutia medzi predsedami obidvoch samosprávnych združení boli v ostatnom čase minimálne tri. Obe partnerské organizácie sa dohodli na príprave Týždňa československej vzájomnosti, ako aj ďalších spoločných projektoch postavených na spolupráci.

„Našim spoločným cieľom je podporovať bilaterálne vzťahy medzi mestami a obcami oboch štátov, ako aj spoločne presadzovať kohéziu ako princíp európskej rozvojovej politiky územia členských štátov. Počas rokovania sme sa venovali aj porovnávaniu financovania samospráv, kde sme, žiaľ, opäť museli konštatovať, že rozdiel medzi financovaním samospráv na Slovensku a v Čechách je priepastný,“ skonštatoval predseda ZMOS Jozef Božik. Dnešným stretnutím sme oficiálne otvorili novú etapu vzťahov a spolupráce obidvoch organizácií.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2021
Chystá sa nová výzva v INTERREG V-A SK-CZ
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR ako riadiaci orgán pre programu INTERREG V-A Slovenská republika – Česká republika zverejnil informáciu o pripravovanej výzve v cezhraničnom programe.
viac
19.01.2022
J. Droba prijal predsedníčku Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR
Problémy metropolitných regiónov, plán obnovy i regionálny rozvoj, to boli hlavné témy utorkového rokovania predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou.
viac
03.08.2022
Spolupráca KSK s českým krajom by mohla priniesť na Ružín vodíkovú loď
Na Ružínskej priehrade by mala v budúcnosti premávať turistická loď na vodíkový pohon. S takýmto zámerom počíta spolupráca Košického samosprávneho kraja (KSK) a českého Moravsko-sliezskeho kraja. Memorandum o nej v utorok v Košiciach podpísali predstavitelia oboch regiónov.
viac
27.05.2023
Radomír Brtáň sa zúčastnil na XIX. sneme SMO ČR
Prvý podpredseda ZMOS a starosta obce Košeca Radomír Brtáň sa zúčastnil na XIX. sneme nášho partnerského združenia v Českej republike - Svazu měst a obcí ČR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %