Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.08.2022 09:30

Spolupráca KSK s českým krajom by mohla priniesť na Ružín vodíkovú loď


Na snímke člnkovanie na vodnej nádrži Ružín. Snímka zdroj: (tasr).


Na Ružínskej priehrade by mala v budúcnosti premávať turistická loď na vodíkový pohon. S takýmto zámerom počíta spolupráca Košického samosprávneho kraja (KSK) a českého Moravsko-sliezskeho kraja. Memorandum o nej v utorok v Košiciach podpísali predstavitelia oboch regiónov.


Vzájomná pomoc sa bude podľa KSK týkať hlavne projektov s využitím vodíka v oblasti dopravy, energetiky aj cestovného ruchu. Spolupráca by mala zefektívniť rozvoj inovácií i startupov a pomôcť pri získavaní financií na zelené projekty.

"Už sú aj dohodnuté jasné kontúry spolupráce a projekty, v ktorých chceme začať spolupracovať. Vypichol by som vodíkovú loď, ktorá by mala premávať na Ružíne a zároveň v Moravsko-sliezskom kraji na priehrade Slezská Harta. Tam sme sa nechali inšpirovať ich elektrickou turistickou loďou, ktorú chceme v podstate upgradovať na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) v spolupráci s ich univerzitou. Chceme sa zapojiť do spoločného projektu a získať finančné prostriedky na tieto dve vodíkové lode, bude to zrejme unikátny projekt v rámci celej Európy," povedal pre novinárov predseda KSK Rastislav Trnka. Pripomenul, že Košický kraj ako prvý na Slovensku prijal vlastnú vodíkovú stratégiu, ktorá je kľúčovým dokumentom na využívanie vodíkových technológií.

Zostrojenie prototypu vodíkovej lode má odborne zastrešiť Strojnícka fakulta TUKE, ktorá vyvíja vodíkové technológie už niekoľko rokov. Spolupráca krajov, ich inovačných centier, vedeckovýskumnej obce aj akademických subjektov oboch strán by mala viesť k zhotoveniu plavidla na vodíkový pohon. Plánované projekty sú súčasťou ekologických riešení, ktoré môžu viesť k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie a napĺňať ciele dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Podľa prvého námestníka hejtmana Moravsko-sliezskeho kraja Jakuba Unucku majú oba kraje veľa spoločného. "Na jednej strane máme krásne hory, kam chodia turisti, na druhej strane máme hutnícke fabriky, ktoré majú vplyv na kvalitu ovzdušia," povedal. Za problém českého kraja označil odchod mladých ľudí často práve pre špinavé ovzdušie s tým, že úlohou politikov je ho riešiť čistou mobilitou. "Ja som prvé štyri roky skúšal eletromobily, elektrobusy, ale to je slepá ulička, to nemá žiadne riešenie. Podľa názoru môjho a vedenia kraja je budúcnosť naozaj vodíková, teraz v mnohom vsádzame na vodík, či už v autobusovej alebo vlakovej doprave," skonštatoval. Veľký potenciál vidí v spolupráci krajov pri výrobe komponentov pre vodíkový pohon vrátane metalhydridovej technológie.

Oba kraje spája aj členstvo vo Fonde na spravodlivú transformáciu. Ide o nástroj EÚ na poskytnutie podpory územiam, ktoré čelia sociálno-ekonomickým výzvam. Tie vyplývajú z prechodu ku klimatickej neutralite. Podpísaním memoranda a vyjadrením vzájomnej podpory zvyšujú kraje šancu pri výbere projektov v rámci tohto fondu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
Trenčiansky samosprávny kraj odštartoval spoluprácu s mladými podnikateľmi
Uľahčiť mladým podnikateľom vstup do sveta biznisu bolo hlavným cieľom podpisu memoranda o spolupráci medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a Združením mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS). Memorandum minulý týždeň podpísali predseda TSK Jaroslav Baška a predseda ZMPS Ján Solík.
viac
14.03.2017
Bánovce nad Bebravou začali spolupracovať s českým mestom Kopřivnice
Bánovce nad Bebravou už začali spolupracovať so svojím novým partnerom, českým mestom Kopřivnice. Medzi prvé spoločné aktivity by mala patriť koordinácia viacerých podujatí, ktoré pripravujú Kopřivnice, informoval hovorca Bánoviec nad Bebravou Miroslav Schlesinger.
viac
04.05.2022
KSK a VVS budú spolupracovať pri dobudovaní vodovodov a kanalizácií v obciach
Pomoc malým obciam s dobudovaním vodovodov a kanalizácií je cieľom memoranda, ktoré v utorok podpísali Košický samosprávny kraj (KSK) s Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou (VVS).
viac
27.07.2022
KSK podpísal memorandum o spolupráci s košickou Tabačkou
Košický samosprávny kraj (KSK) a občianske združenie Bona Fide, ktoré prevádzkuje košické nezávislé kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik, podpísali v stredu memorandum o spolupráci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %