Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.01.2022 12:30

J. Droba prijal predsedníčku Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR


Juraj Droba s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou. Snímka zdroj: (BSK).


Problémy metropolitných regiónov, plán obnovy i regionálny rozvoj, to boli hlavné témy utorkového rokovania predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou.


„Slovenská a Česká republika majú stále veľa spoločného, či už na celoštátnej alebo regionálnej úrovni. Pani predsedníčka Poslaneckej snemovne dve volebné obdobia pôsobila v pražskom mestskom zastupiteľstve a témy územnej samosprávy sú jej veľmi blízke. Stretnutie bolo preto veľmi konkrétne a vecné,“ uviedol po stretnutí predseda BSK Juraj Droba.

Droba a Pekarová Adamová sa zhodli na potrebe riešenia problémov a výziev metropolitných regiónov ako sú Praha a Bratislava. Obe hlavné mestá síce produkujú významnú časť HDP krajiny, ale boria sa s problémami ako sú doprava, životné prostredie, sociálne veci či bývanie. Na ich riešenie však nie je dostatok financií. Markéta Pekarová Adamová poukázala na aktuálny problém rastúcich nákladov na bývanie v ich krajine. Priemerná úroková sadzba hypotekárnych úverov v Českej republike atakovala koncom minulého roka hranicu 3 % a predpokladom je, že naďalej porastie. Na Slovensku sa dlhodobo drží úroková miera pod 1 %.

Predsedníčka českej poslaneckej snemovne zdôraznila, že politikov čakajú v blízkej dobe náročné výzvy. „Žiaľ, neraz sú politici len followermi názorov ľudí, nie lídrami. Namiesto poctivých riešení skôr prevláda marketing, skratky a rýchlosť. Čo bolo pred tromi dňami, to už málokoho zaujíma,“ uzavrela Markéta Pekarová Adamová.

Markéta Pekarová Adamová je od novembra 2021 predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky (PČR). Od roku 2019 je predsedníčkou politickej strany TOP 09, v rokoch 2015 – 2019 bola podpredsedníčkou tejto strany. Poslankyňou Poslaneckej snemovne PČR je od roku 2013. V období 2010 až 2018 pôsobila ako poslankyňa mestskej časti Praha 8. Vyštudovala andragogiku a personálne riadenie na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a ekonómiu a manažment v priemysle na Masarykovom ústave vyšších štúdií pri Českom vysokom učení technickom.

 

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2021
Župa získala darom 300 000 ochranných rúšok z Taiwanu
Druhé najväčšie taiwanské mesto Kaohsiung darovalo Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) 300 tisíc ochranných rúšok.
viac
28.04.2022
Bratislavský kraj chce rozvíjať spoluprácu s provinciou Liége
Bratislavský kraj a belgická provincia Liége chcú v budúcnosti spolupracovať na viacerých projektoch spoločného záujmu. V rozhovore to uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.
viac
14.10.2022
BSK plánuje pokračovať v spolupráci s Dolným Rakúskom
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje pokračovať v spolupráci so spolkovou krajinou Dolné Rakúsko. Okrem rozbehnutých projektov sa chce zamerať na spoluprácu v oblasti lokálnej ekonomiky obidvoch regiónov.
viac
19.11.2022
BSK: Memorandum o vzájomnej spolupráci so slovenským paralympijským výborom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba a predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %