Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
17.10.2024 08:55

T. Taraba: Ekologickým vykurovaním zlepšíme kvalitu ovzdušia v Jelšave


Ilustračná snímka zdroj: energie-portal


Envirorezort pod Tomášom Tarabom podporí realizáciu projektu, ktorý umožní miestnym komunitám využívať na vykurovanie lokálny obnoviteľný zdroj energie – biomasu prostredníctvom systému centrálneho zásobovania teplom.


Tým sa zlepší zdravie, komfort, ale tiež ekonomická a sociálna situácia obyvateľov v danej lokalite. Realizácia prvého balíka opatrení bude financovaná z Environmentálneho fondu a vyžiada si 600.000 eur. Iniciatívny materiál vicepremiéra a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu vzal v utorok (15. 10.) na vedomie vládny kabinet.         

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pod Tomášom Tarabom tak prichádza popri prebiehajúcom projekte Obnov dom mini s ďalším dlhodobo udržateľným riešením, ktoré zlepší kvalitu ovzdušia. "Najohrozenejšie miestne domácnosti napojíme na centralizovaný zdroj tepla, ktorý bude využívať lokálnu biomasu a teplo z nej dodávať miestnym komunitám. Zároveň tým podporíme zamestnanosť marginalizovaných komunít v regióne, keďže biomasa je ekologický obnoviteľný zdroj energie a finančne bezpečná alternatíva pre domácnosti," podčiarkol Taraba.         

Podľa šéfa envirorezortu ide o systémové riešenie, ktoré prinesie skutočné zlepšenie kvality života ľudí v danom regióne. "Vymeniť staré piecky za nové, ako chceli Budajovci, nebolo systémové riešenie, ktorý by prinieslo čistejší vzduch, keďže aj v nových pieckach by pravdepodobne rovnako spaľovali nekvalitné palivo, v horšom prípade odpad, resp. by nové piecky skončili predané," vysvetlil Taraba.         

Súčasťou investičného projektu bude aj vybudovanie technologického zariadenia pre spracovanie biomasy. Lokálne získaná biomasa prejde drvením a spracovaním na výsledný palivový produkt. Na centrálne zásobovanie teplom sa napoja bytové domy, vybuduje sa centrálna kotolňa, rozvody aj vykurovacie telesá v jednotlivých domácnostiach.         

Tarabom predstavené riešenie pre Jelšavu rovnako reaguje na prebiehajúce konanie Európskej komisie voči Slovenskej republike pre porušenie noriem v oblasti kvality ovzdušia. Práve mesto Jelšava a okolie má v rámci celého územia Slovenska dlhodobo najviac vyhlásených smogových situácií a dosahuje najvyšší počet prekročení priemernej dennej koncentrácie prachových častíc PM10.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
12.11.2021
Kvalitu ovzdušia v Jelšave budú monitorovať dve nové mobilné stanice
Smogovú situáciu v Jelšave bude po novom vyhodnocovať dvojica mobilných monitorovacích staníc kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorologického úradu (SHMÚ). Povedal to primátor mesta Milan Kolesár s tým, že situáciu budú monitorovať spoločne s už existujúcou stacionárnou stanicou.
viac
22.10.2022
V Jelšave zlepšia aj s podporou kraja kvalitu ovzdušia výsadbou hrušiek
Vo vnútrobloku na Jesenského ulici v meste Jelšava pribudne 30 nových stromov. Sadenice hrušky planej tu už v piatok 21. októbra od 10:00 budú sadiť žiaci miestnych škôl, mladí z nízkoprahového centra YMCA, záhradkári či dobrovoľní hasiči s podporou Mestských služieb Jelšava.
viac
24.10.2022
Vo vnútrobloku na Jesenského ulici vysadili ďalších 30 ovocných stromov
Vo vnútrobloku na Jesenského ulici v Jelšave v okrese Revúca pribudlo v piatok ďalších 30 ovocných stromov. Vzrastlé sadenice hrušky planej majú okrem iného prispieť i k zlepšeniu kvality ovzdušia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %