Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.10.2022 10:10

V Jelšave zlepšia aj s podporou kraja kvalitu ovzdušia výsadbou hrušiek


Iustračná snímka, zdroj: zilinak.sk


Vo vnútrobloku na Jesenského ulici v meste Jelšava pribudne 30 nových stromov. Sadenice hrušky planej tu už v piatok 21. októbra od 10:00 budú sadiť žiaci miestnych škôl, mladí z nízkoprahového centra YMCA, záhradkári či dobrovoľní hasiči s podporou Mestských služieb Jelšava.


Na výsadbu prispel sumou tisíc eur aj Banskobystrický samosprávny kraj.

Mesto Jelšava, v minulosti preslávené prvým ovocinárskym spolkom na území Rakúsko-Uhorska, v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) vysadí 30 sadeníc hrušky planej vo vnútrobloku na Jesenského ulici.

Výsadba stromov prispeje nielen k skrášleniu priestoru pred bytovkami, poskytne hniezdne možnosti pre spevavce a zástupcov z radov bezstavovcov, ale najmä prispeje k zlepšovaniu kvality ovzdušia v meste a zmierni dopady zmeny klímy.

„Okrem všetkých benefitov, najviac prevláda vzdelávacia funkcia samotného podujatia. Zážitkové vzdelávanie od škôlkarov až po seniorov, s prízvukom na mimoprodukčné funkcie zelene v meste, prinesie vzájomnú dôveru aj pri ďalších osvetových aktivitách na zlepšenie ovzdušia,“ hovorí Ladislav Bíro, manažér kvality ovzdušia projektu LIFE IP pre BBSK.

Jedným z mnohých prínosov mestskej zelene je jej schopnosť odoberať z ovzdušia škodlivé látky a tým zmierňovať zdravotné problémy, ktoré tieto látky pri vyšších koncentráciách spôsobujú. Jedná sa najmä o ozón, oxidy dusíka a prachové častice, ktoré majú negatívny vplyv na ľudské zdravie a zaťažujú životné prostredie. Všeobecne platí, že čím je väčší povrch zelenej hmoty, tým je väčší záchyt škodlivých látok.

„Je snahou vedenia mesta, ale aj mnohých občanov, žiť v zdravom meste, kde sa všetci cítia dobre. Preto sa usilujeme rôznymi environmentálnymi aktivitami, zvyšovať povedomie obyvateľstva a prispievať aj reálne k zveľaďovaniu prostredia“ povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár.

Samotná výsadba má aj výrazný komunitný efekt. Zapojení sú žiaci miestnych škôl, nízkoprahové centrum YMCA, Združenie záhradkárov či dobrovoľní hasiči, za významnej podpory Mestských služieb Jelšava. Financie na realizáciu v sume 3000 eur poskytli aj Mestské lesy Jelšava.

Ďalšie sadenie stromov pripravuje kraj v spolupráci so samosprávami vo Zvolene, Želovciach, Záhorciach, Ivaniciach, Lenke a Včelinciach.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2019
Podporu od kraja dostalo prvých 200 táborov pre deti
Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja sa rozhodlo podporovať aktivity a tábory pre deti a mládež v kraji. Tento rok po prvýkrát rozdelilo sumu 300 000 medzi viac ako 200 táborov. Hlavnou myšlienkou je urobiť tábory dostupné aj pre rodiny zo sociálne slabších rodín.
viac
28.09.2020
Publikácia o kraji sa zameriava na potenciál i nevýhody regiónu
Kraj plný rozdielov a aj zaostávajúci región so skrytým potenciálom, ktorému bráni v raste dramatický pokles počtu obyvateľov.
viac
12.11.2021
Kvalitu ovzdušia v Jelšave budú monitorovať dve nové mobilné stanice
Smogovú situáciu v Jelšave bude po novom vyhodnocovať dvojica mobilných monitorovacích staníc kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorologického úradu (SHMÚ). Povedal to primátor mesta Milan Kolesár s tým, že situáciu budú monitorovať spoločne s už existujúcou stacionárnou stanicou.
viac
24.10.2022
Vo vnútrobloku na Jesenského ulici vysadili ďalších 30 ovocných stromov
Vo vnútrobloku na Jesenského ulici v Jelšave v okrese Revúca pribudlo v piatok ďalších 30 ovocných stromov. Vzrastlé sadenice hrušky planej majú okrem iného prispieť i k zlepšeniu kvality ovzdušia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %