Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
11.10.2024 12:10

ZMOS na pracovnom stretnutí Spoločného školského úradu v Topoľčanoch


Snímka z pracovného stretnutia Spoločného školského úradu Topoľčanoch


Včera (10. októbra) sa stretlo takmer štyridsať zástupcov škôl a školských zariadení mesta Topoľčany a to nielen v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, ale boli medzi nimi aj riaditeľky cirkevných či súkromných škôl pôsobiacich na území mesta.


Pracovné stretnutie zvolal Spoločný školský úrad v meste Topoľčany za účelom bližšie sa oboznámiť s aktuálnym dianím v oblasti regionálneho školstva. Keďže hlavnou témou, ktorá zúčastnených zástupcov škôl a školských zariadení najviac zaujímala boli novinky v oblasti zmeny financovania predprimárneho vzdelávania od januára budúceho kalendárneho roka, na toto stretnutie bola pozvaná aj odborná expertka kancelárie ZMOS Mgr. Mária Chorváthová, aby prítomných informovala o zmenách týkajúcich sa práce materských škôl a ich prechodu pod prenesený výkon štátnej správy od januára budúceho roka.

Transformácia financovania materských škôl vyplýva aj z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky (Komponent 6, reforma 1), podľa ktorého sa očakáva:  „že reformou sa zavedie normatívne financovanie materských škôl založené na štandardizovaných ročných normatívoch, ktoré majú pokryť skutočné náklady na zamestnancov a prevádzkové náklady materských škôl.“. 

Nový model financovania materských škôl bude upravovať zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „novela“), ktorý ministerstvo predložilo do legislatívneho procesu.

Keďže mestá obce sú zriaďovateľmi materských škôl a doteraz sú materské školy ich originálnou kompetenciou, zmena financovania materských škôl vyplývajúca z Plánu obnovy a odolnosti sa významne dotkne väčšiny samospráv. Je preto nevyhnutné, aby tak zásadná zmena kompetencií bola sprevádzaná aj dostatočnou informovanosťou dotknutých strán.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2017
Agenda Smart dokáže potiahnuť vidiek
Slovensko sa postupne otvára novej agende - komplexnému prístupu k inteligentnému riadeniu vo forme Smart cities.
viac
28.03.2019
Starostovia a primátori okresu rokovali o SOÚ aj o financovaní školstva
Činnosť Spoločného obecného úradu (SOÚ), sociálne témy i financovanie školstva boli na programe pondeľňajšieho (25. 3.) rokovania Klubu starostov okresu Senica na Mestskom úrade (MsÚ) v Senici. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.
viac
06.11.2023
ZMOS: Novela školského zákona je pre regióny s MRK a satelitné obce problémová
Novela školského zákona zavádzajúca právny nárok na umiestnenie detí do materských škôl (MŠ) predstavuje problém pre regióny s marginalizovanými rómskymi komunitami (MRK) a satelitné obce.
viac
30.09.2024
Stretnutie ZMOS so zástupcami Slovákov žijúcich v zahraničí
Spolupráca medzi ZMOS, Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽŽ) a samosprávami mimo územia Slovenska s potenciálom tzv. asociovaného členstva, bola predmetom diskusie v rámci online stretnutia medzi týmito subjektami, ktoré sa uskutočnilo v piatok 27. septembra 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %