Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.03.2019 10:35

Starostovia a primátori okresu rokovali o SOÚ aj o financovaní školstva


Mestský úrad v Senici


Činnosť Spoločného obecného úradu (SOÚ), sociálne témy i financovanie školstva boli na programe pondeľňajšieho (25. 3.) rokovania Klubu starostov okresu Senica na Mestskom úrade (MsÚ) v Senici. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.


Jedným z bodov programu bola činnosť Spoločného obecného úradu (SOÚ) Senica, ktorý vykonáva agendu v oblasti preneseného výkonu štátnej správy na úseku stavebného poriadku pre 21 obcí okresu Senica. V správe za rok 2018 sa konštatovalo, že vlani bolo vydaných spolu 952 rozhodnutí. "Najviac 453 bolo v Senici, 53 v Moravskom Svätom Jáne, po 48 v Šajdíkových Humenciach a Kútoch. Celkový objem financií, poskytnutých štátom na činnosť, bol viac ako 49 300 eur. To však nepostačovalo na pokrytie výdavkov SOÚ Senica, a z toho dôvodu jednotlivé obce prispievajú aj z vlastných rozpočtov," uviedol vedúci SOÚ Ivan Nosko.       

Mesto Senica na základe zmluvy poskytuje sociálnu posudkovú činnosť pre určenie odkázanosti aj pre 25 obcí a mestá Šaštín-Stráže a Senica. "V roku 2018 bolo riešených 112 žiadostí o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu. V porovnaní s rokom 2017 to bol nárast až o 40 percent," uviedla pracovníčka MsÚ v Senici Denisa Pániková.       

Starostovia a primátori dostali informácie aj z oblasti financovania školstva. Išlo o príspevky na výchovu a vzdelávanie pre materské školy, ich účel a možnosť použitia, príspevok na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzdelávanie poukazy. "Okrem toho sa dotkli dotácií v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, konkrétne dotácii na stravu, riešenie prihlasovania a odhlasovania odberu jedál v školských jedálňach," doplnila Barošková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2018
Zadlženosť mesta klesla, v roku 2017 dosiahlo príjmy 16,7 milióna eur
V roku 2017 mesto Senica hospodárilo s prebytkom 178.983,42 eura, informoval vedúci finančného oddelenia mestského úradu Róbert Mozolič.
viac
22.04.2020
Stavba kultúrneho domu bude závisieť od naplnenia obecnej kasy
Obec Slatinské Lazy v okrese Detva plánuje postaviť kultúrny dom a obecný úrad na mieste pôvodného kultúrneho stánku. Súčasná situácia súvisiaca so šírením nového koronavírusu však zámery obce zrejme načas pozastaví.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
04.11.2021
Spoločný obecný úrad zastreší i školu v Nitrianskom Pravne
Spoločný obecný úrad v Handlovej zastreší od budúceho roka i spojenú školu v Nitrianskom Pravne. Pričlenenie obce do handlovského úradu už schválili mestskí poslanci, potvrdiť ho musia ešte zastupiteľstvá ostatných členských obcí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %