Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
17.10.2024 04:15

Púchovskí poslanci odmietli ponuku TSK na prevzatie NsP Považská Bystrica


NsP Považská Bystrica, snímka zdroj: Puchov.in


Púchovské mestské zastupiteľstvo neprijalo ponuku Trenčianskeho samosprávneho kraja (TAS) na prevzatie ďalšieho prevádzkovania nemocnice s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica ako poskytovateľa zdravotnej starostlivosti za podmienok uvedených v uznesení Zastupiteľstva TSK v septembri.


Radnica o tom informovala na svojej webovej stránke. "Mesto Púchov ponuku odmietlo z dôvodu, že kompetencie poskytovateľa zdravotníckej starostlivosti na tejto úrovni patria vyššiemu územnému celku alebo štátu a nie orgánom miestnej územnej samosprávy, ktorými sú mestá a obce. Takáto prevádzka by predstavovala obrovskú finančnú a organizačnú záťaž pre mesto," informuje mesto.         

Riadenie zdravotníckych zariadení na tejto úrovni je podľa púchovskej radnice náročná úloha, mestá a obce nemajú dostatočné zdroje ani kapacity na to, aby mohli efektívne zabezpečiť fungovanie zdravotníckych zariadení.         

TSK za desať rokov investoval do rozvoja nemocníc 60 miliónov eur. Udržateľnosť zdravotnej starostlivosti by si vyžadovala ďalšie investície zo zdrojov TSK, čo je v súčasnej ekonomickej situácii bez ohrozenia udržateľnosti financovania ostatných kompetenčných oblastí kraja nemožné.         

Z troch krajských nemocníc dosahuje zisk iba nemocnica s poliklinikou Myjava. NsP Považská Bystrica sa aj po oddlžení vo výške 44 miliónov eur od roku 2018 naďalej zadlžuje. Kumulovaný dlh do konca minulého roka presiahol 13 miliónov eur a hospodársky výsledok za rok 2023 predstavuje stratu 1,87 milióna eur. NsP Prievidza mala napriek takmer 50-miliónovému oddlženiu ku koncu minulého roka záväzky vo výške viac ako 22,5 milióna eur. Minulý rok skončila nemocnica v strate vo výške 6,2 milióna eur.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2018
V Považskobystrickom okrese župa zrealizuje investičné akcie za 2,5 miliona eur
Župa vo veľkom investuje predovšetkým do Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica, finančné prostriedky v okrese vynakladá aj na zlepšenie stavu školských budov či cestných komunikácií.
viac
10.11.2018
Dve najlepšie župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
31.03.2021
Most v Podvaží bude pre rekonštrukciu uzatvorený
K úplnému uzatvoreniu cestného mosta ponad inundačný kanál Váhu na ceste II/507 v považskobystrickej mestskej časti Podvažie dôjde po veľkonočných sviatkoch, a to na obdobie 6 mesiacov. Obchádzkové trasy vedú po cestách II/517, I/61 a I/10, vyznačené budú dočasným dopravným značením.
viac
02.07.2024
V NsP Považská Bystrica začne od augusta slúžiť nová magnetická rezonancia
V diagnostickom centre Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici by mala pacientom od augusta začať slúžiť nová magnetická rezonancia. Informoval o tom predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %