Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
17.10.2024 11:05

Revúcka literárna súťaž Cena Gustáva Reussa finišuje v Litterre


Ilustračný obrázok zdroj: Bystricoviny


Štvrtý ročník obnovenej súťaže vyvrcholí vyhlásením výsledkov, stretnutím autorov a hodnotiacej poroty v Revúcej. Finále prebehne 25. októbra 2024 o 18.00 v novovytvorenej kultúrno‑vzdelávacej inštitúcii Litterra, ktorá sa charakterizuje aj ako „priestor pre fantáziu“.


Vyhlasovateľom, organizátorom a garantom súťaže sú Mesto Revúca, Mestské kultúrne stredisko v Revúcej a Littera, n.o., kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja. Gustáv Maurícius Reuss, po ktorom je súťaž pomenovaná, bol rodák z Revúcej. Pred takmer dvomi storočiami napísal prvé sci-fi dielo na našom území „Hviezdoveda alebo Životopis Krutohlava“, ktoré popisuje cestu balónom z Revúcej až na Mesiac. Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr, ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna. Práve preto vznikla v srdci Gemera súťaž Cena Gustáva Reussa.

V tejto súťaži boli historicky úspešní napr. Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Zuzana Mojžišová, Miloš Janoušek či Gustáv Murín a porotu tvorili legendy slovenskej literatúry Dušan Mitana, Kornel Földvári, Peter Jaroš, Andrej Ferko či Peter Uličný. Od samých začiatkov súťaže (1991) je cieľom hľadanie literárnych talentov a rozširovanie okruhu fanúšikov tohto žánru literatúry.

Po zaniknutí súťaže v roku 2002 ju obnovila Revúca po dvadsiatich rokoch v 2021. Takže tohto roku je to už štvrtý „novodobý“ ročník a zároveň najúspešnejší. Celoslovenská literárna súťaž ponúkla priestor pre autorov sci-fi a fantasy poviedok v dvoch kategóriách: prvá – od 15 do 25 rokov a druhá – od 25 rokov. Uzávierka tohto ročníka bola 31. mája 2024 a porota mala čas na hodnotenie prác do konca septembra. Do súťaže sa prihlásil rekordný počet autorov aj literárnych prác – 119 autorov so 130 poviedkami. Súťažné práce hodnotila odborná porota zložená z profesionálov v odbore: Lucia Lackovičová, Róbert Kotian a Peter Michalík.

Výsledky sú už na svete a porotcovia ich prídu osobne vyhlásiť do Revúcej v piatok 25. októbra o 18. hodine v Litterre. Porotcovia a predstavitelia mesta odovzdajú v dvoch kategóriách hlavnú cenu – Cenu Gustáva Reussa, autori na druhom a treťom mieste budú ohodnotení vecnými cenami. Na návrh poroty bude udelená aj Cena mesta Revúca. Všetky ocenené práce budú publikované v Zborníku najlepších prác, ktorý do konca roka vydá Mestské kultúrne stredisko v Revúcej. Súčasťou včera bude tiež beseda verejnosti s porotcami a uzavretý seminár s autormi o tvorbe v tomto žánri.

 

Autor: Juraj Genčanský, MKS Revúca


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
Na Máčanke zažijú návštevníci off-road, drevorubačov i blato
– Už v sobotu (7. mája) odštartuje v Belej nad Cirochou v okrese Snina nultý ročník podujatia Máčanka. Počas dňa si návštevníci užijú off-roadové, ale aj drevorubačské preteky a gastronomickú súťaž vo varení máčanky, čo je typické jedlo východniarov.
viac
27.11.2020
Budovu gymnázia v Revúcej čaká úžasná premena
Banskobystrický samosprávny kraj už pozná víťaza architektonicko-dizajnérskej súťaže, ktorej cieľom bolo dať historickej budove a areálu Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej novú tvár a využitie.
viac
24.04.2021
Revúca oživí súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok
Mesto Revúca v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom obnovia súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok.
viac
20.02.2023
Premena Prvého slovenského gymnázia na kultúrne centrum napreduje
Projekt interaktívneho múzea, ktoré vznikne v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, napreduje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %