Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
24.09.2024 01:05

Kraj láka na atraktívne podujatia k Svetovému dňu cestovného ruchu


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Banská Bystrica


Kultúrne inštitúcie zriaďované Banskobystrickým samosprávnym krajom pozývajú na obľúbené medzinárodné podujatie Svetový deň cestovného ruchu. V spolupráci s oblastnými organizáciami cestovného ruchu a Mestom Banská Bystrica pripravili pre návštevníkov pestrý program naprieč celým krajom.


Svetový deň cestovného ruchu, ktorý každoročne pripadá na 27. septembra, tento rok spojí sily krajských inštitúcií, oblastných organizácií cestovného ruchu, miestnych samospráv a aj ďalších kultúrnych stánkov aj mimo zriaďovateľskej pôsobnosti župy.

Počas štyroch dní (26.9. – 29.9.) čakajú na návštevníkov stále expozície a aktuálne výstavy v kultúrnych inštitúciách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja s 50% zľavou zo vstupného, na zľavnené vstupné lákajú aj niektoré inštitúcie mimo zriaďovateľskej pôsobnosti župy. Všetky kultúrne stánky si pri tejto príležitosti pripravili bohatý sprievodný program a atrakcie, podujatia v krajskom meste pripravila župa v spolupráci s Mestom Banská Bystrica.

Po prvý raz na Slovensku

Svetový deň cestovného ruchu kultúrne inštitúcie slávnostne otvoria spoločným podujatím v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici vo štvrtok o 17:00. Vstup naň bude bezplatný a pre návštevníkov budú pripravené zaujímavé aktivity s vesmírnou tematikou.

Pôsobivým zlatým klincom programu bude prezentácia šiestich nafukovacích modelov Slnka a planét našej sústavy. Prezentácia takéhoto počtu astronomických nafukovadiel sa uskutoční vôbec prvý raz na Slovensku.

Vláčikom za poznaním

Keďže veľká časť expozícií a podujatí bude pripravená práve v Banskej Bystrici, v krajskom meste bude v piatok a v sobotu návštevníkov voziť zdarma vláčik, takzvaný „múzvlak“, ktorý svojimi trasami prepojí centrum s Radvaňou. Vláčik bude premávať medzi expozíciami s odchodom vždy o 10:00, 12:00, 14:00 a 16:00 hodine.

 Večerné prehliadky aj rande s mestom

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pripravilo na piatok v Thurzovom dome večerné kostýmové prehliadky v spolupráci s hercami stvárňujúcimi vybrané udalosti zo života zlatníka Samuela Libaya. Vstupy budú o 19:00 a 21:00. Na túto tému nadviažu aj sobotné a nedeľné tvorivé dielne Kresli s Libayom, kde si budú môcť nielen deti vyskúšať prácu kresliara. Začínať budú v oba dni o 11:00 a 14:00.

V Matejovom dome môžete v sobotu a v nedeľu v časoch o 11:00 a 15:00 zažiť takzvané rande s mestom. Ide o komentované prehliadky, ktoré vás zoznámia s históriou Banskej Bystrice. V Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici si nenechajte ujsť workshop vo Vile Dominika Skuteckého.

V sobotu o tretej popoludní si tu vyskúšate umeleckú techniku vyškrabávania do omietky – sgrafito. Milovníci histórie následne ocenia prednášku o voľbe uhorského kráľa v Banskej Bystrici o 17:00 v Bethlenovom dome.

Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici otvorí pre návštevníkov v piatok od 10:00 do 17:00 expozície Múzeum – domov múz, Bábkarský salón a Ľudové hudobné nástroje na Slovensku. Počas soboty aj nedele od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00 bude pre verejnosť otvorený tiež Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove.

Život baníkov vo virtuálnej realite

K oslavám sa pridáva aj Zabudnutý pivovar, ktorý pozýva v sobotu o 17:30 na podujatie (Ne)zabudnuté listy, kde budú listy významných bývalých osobností kultúry Banskej Bystrice čítať súčasné osobnosti regionálnej kultúry. V bohatej ponuke je tiež návšteva Poštového múzea, ktorú ocenia najmä rodiny s deťmi, pre ktoré je pripravená špeciálna expozícia. Z kapacitných dôvodov sú jednotlivé vstupy obmedzené na maximálny počet 25 osôb.

Centrum architekta L. E. Hudeca pre návštevníkov od piatka do nedele od 9:00 do 15:00 sprístupní stálu expozícia o živote a tvorbe L. E. Hudeca a jeho otca Juraja Hudeca

Rovnako, od piatka do nedele, v časoch od 9:00 do 19:00, bude bezplatný vstup na hodinovú vežu a bude možné za zvýhodnené vstupné navštíviť aj Thurzo - Fugger zážitkovú expozíciu, kde návštevníci uvidia medený hámor a banícku minulosť prostredníctvom virtuálnej reality.

Prehliadky, hry, koncerty

V Horehronskom múzeu v Brezne uvidíte hlavný program v sobotu v Meštianskom dome č. 13 o 14:00. Komentovaná prehliadka priblíži zručnosti našich predkov akými sú spracovanie obilia a výroba chleba. V poobedňajších hodinách zas múzeum pripravilo zážitkovú prehliadku Vodného mlyna v Predajnej priamo s jeho majiteľom. Program na Horehroní uzavrie o 18:00 na nádvorí pri Expozícii Nostalgia detské divadelné predstavenie Popolvár a koncert speváčky Lara Abou Hamdan.

Pohronské múzeu v Novej Bani avizuje na piatok program zameraný najmä na detského návštevníka a pre školy. Deti a študenti sa budú môcť zoznámiť s expozíciami múzea, spestrením bude určovanie zaujímavostí na slepej mape Regiónu Gron či regionálny kvíz a interaktívna hra. O 14:00 bude pripravená prehliadka významných bansko-technických pamiatok s baníkom v okolí Novej Bane. O 17:00 čaká na deti Bábkové divadlo a o 19:00 program zakončia hudobné vystúpenia.

Ocitnite sa v dobe ľadovej

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote obohatí program Svetového dňa cestovného ruchu prehliadkou najpopulárnejšej výstavyMaďarského prírodovedného múzea o dobe ľadovej. Prehliadka určená pre školy bude pripravená na štvrtok. Žiaci a študenti spoznajú nielen živočíchy a rastliny tohto obdobia, môžu tiež nazrieť do obydlia pravekého človeka. Sprevádzať ich bude archeológ a v rámci tvorivých dielní si budú môcť vyskúšať výrobu koženej retiazky s príveskom „zubu európskeho šabľozubého tigra“.

O 16:00 múzeum pripravilo pre svojich návštevníkov na nádvorí komentovanú prehliadku pop-up výstavy s názvom Stratené mesto. O 16:30 zas návštevníkov pozýva na netradičnú prehliadku budovy múzea Od povaly po pivnicu. Na záver, o 17:00, sa bude premietať dokument o Nežnej revolúcii v Rimavskej Sobote.

Po stopách hrdinov

Novohradské múzeum a galéria v Lučenci ponúkne návštevníkom putovanie po stopách udalostí Slovenského národného povstania s prepojením na región Novohrad. V Utekáči, Poltári, Cinobani a Málinci sú umiestnené informačné tabule s heslami, ktoré môžu návštevníkov zaradiť do žrebovania o zaujímavú cenu. V Lučenci si tiež môžete pozrieť pop-up výstavu o SNP v Novohrade, pre rodiny s deťmi zas bude spestrením hra na lovcov detailov za pomoci ukážok z 3D tlače.

 

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2019
Svetový deň cestovného ruchu uzavrie letnú kampaň Prešovského kraja
Svetový deň cestovného ruchu si Prešovský kraj pripomenie 28. septembra v Bachledovej doline. Podujatie je spojené s oslavou druhých narodenín Chodníka korunami stromov Bachledka a s vyhodnotením súťaže Legendarium, ktorá v tomto roku dosiahla rekordný počet účastníkov.
viac
27.09.2021
K Svetovému dňu cestovného ruchu budú cyklobusy do Karpát zadarmo
Na oslavu Svetového dňa cestovného ruchu odvezie cyklobus bicyklistov aj turistov zadarmo za zážitkami do Malých Karpát.
viac
27.09.2022
B. Bystrica a Brezno pripravili v deň cestovného ruchu rôzne aktivity
Svetový deň cestovného ruchu si v utorok (27. 9.) už tradične pripomenie aj Banská Bystrica. Návštevníci Stredoslovenského múzea, Stredoslovenskej galérie, Thurzo - Fugger zážitkovej expozície a Hodinovej veže zaplatia v tento deň polovičnú cenu vstupného.
viac
03.01.2023
Trnavský kraj sa v cestovnom ruchu nezameriava iba na domácich návštevníkov
V záujme využitia potenciálu Letiska Piešťany sústreďuje Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj svoju pozornosť aj na Blízky východ. Informoval o tom Martin Palkovič z KOCR Trnavský kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %