Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
14.05.2024 01:10

Finančná správa vrátila ľuďom preplatky na daniach


(Ilustračná snímka: TASR/Radovan Stoklasa)


Finančná správa (FS) spracovala 455 440 žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach a poukázanie daňového bonusu. Daňovníkom poukázali do piatka 10. mája finančné prostriedky v celkovej sume 635 miliónov eur.


 Z tejto sumy predstavoval 195,4 milióna eur vyplatený daňový bonus na dieťa. Presne 2,1 milióna eur tvoril daňový bonus na zaplatené úroky a 437,9 milióna eur preplatky na dani.  

Ak boli v daňových priznaniach zistené nedostatky, FS zaslala daňovníkom výzvu na ich odstránenie. V tomto prípade sa lehota na vrátenie preplatku z dane prerušuje, až kým daňovníci neopravia svoje chyby a FS neposúdi opäť ich žiadosť. Finančná správa zároveň preveruje daňové priznania, v ktorých zistila podvodné údaje. Ak sú v nich uvedené klamlivé informácie, tak nárok na daňový bonus nemajú.  

FS vypláca preplatky daňovníkom, ktorí si podali daňové priznanie sami. Na preplatky môžu mať nárok študenti, dôchodcovia či osoby, ktoré boli časť roka nezamestnané alebo poberali materské príspevky. U zamestnancov, ktorým zamestnávateľ vykonáva ročné zúčtovanie dane, je vzniknutý preplatok vyplatený zamestnancovi priamo od zamestnávateľa. Daňové úrady postupne spracovávajú aj Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby, ako aj podané samostatné dokumenty Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby.

 

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2016
Mesto Humenné žiada SČK o vrátenie dotácie vo výške 10 000 eur
Humenné žiada Slovenský červený kríž (SČK), územný spolok Humenné o vrátenie dotácie za rok 2015 vo výške 10 000 eur. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom 12. zasadnutí.
viac
09.08.2018
Efektívnejšia správa daní a cla a proklientsky orientovaný úrad Finančnej správy
Z Európskeho sociálneho fondu je cez operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) na projekt vyčlenená suma 10 700 000 eur.
viac
23.01.2021
Spoločný boj proti podvodom
Finančná správa a Generálna prokuratúra SR sa dohodli na užšej spolupráci. Po dohode s Policajným zborom ide o ďalšiu spoluprácu štátnych inštitúcií v boji proti daňovým podvodom. Koordinovane budú postupovať proti daňovým únikom a tunelovaniu verejného majetku.
viac
12.07.2021
Štát nevie efektívne využiť zhabaný olej či naftu, milión litrov leží v skladoch
Viac ako 1 milión litrov minerálnych olejov uskladňovala Finančná správa bez efektívneho využitia. Nafta, mazací či vykurovací olej, ktoré boli zaistené colnými úradmi, sa skladujú najmä u externých skladovateľov formou outsourcingu za priemernú cenu 441 eur za tisíc litrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %