Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
14.05.2024 01:10

Finančná správa vrátila ľuďom preplatky na daniach


(Ilustračná snímka: TASR/Radovan Stoklasa)


Finančná správa (FS) spracovala 455 440 žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach a poukázanie daňového bonusu. Daňovníkom poukázali do piatka 10. mája finančné prostriedky v celkovej sume 635 miliónov eur.


 Z tejto sumy predstavoval 195,4 milióna eur vyplatený daňový bonus na dieťa. Presne 2,1 milióna eur tvoril daňový bonus na zaplatené úroky a 437,9 milióna eur preplatky na dani.  

Ak boli v daňových priznaniach zistené nedostatky, FS zaslala daňovníkom výzvu na ich odstránenie. V tomto prípade sa lehota na vrátenie preplatku z dane prerušuje, až kým daňovníci neopravia svoje chyby a FS neposúdi opäť ich žiadosť. Finančná správa zároveň preveruje daňové priznania, v ktorých zistila podvodné údaje. Ak sú v nich uvedené klamlivé informácie, tak nárok na daňový bonus nemajú.  

FS vypláca preplatky daňovníkom, ktorí si podali daňové priznanie sami. Na preplatky môžu mať nárok študenti, dôchodcovia či osoby, ktoré boli časť roka nezamestnané alebo poberali materské príspevky. U zamestnancov, ktorým zamestnávateľ vykonáva ročné zúčtovanie dane, je vzniknutý preplatok vyplatený zamestnancovi priamo od zamestnávateľa. Daňové úrady postupne spracovávajú aj Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby, ako aj podané samostatné dokumenty Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby.

 

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
24.03.2021
Finančná správa upozorňuje na opakované podvodné emaily
Finančná správa upozornila na svojej web stránke na opakované podvodné emaily. Neznámy odosielateľ v mene finančnej správy naďalej rozposiela daňovníkom email, v ktorom ich láka na vrátenie určitej sumy po vyplnení priloženého formulára na vrátenie platby.
viac
12.03.2024
Finančná správa bude preberať daňové priznania aj mimo úradov
Finančná správa (FS) bude preberať daňové priznania (DP) od 26. do 27. marca tohto roka aj mimo priestorov daňových úradov vo viacerých mestách Slovenska. Posledný deň na odovzdanie daňového priznania je 2. apríla.
viac
23.07.2024
Finančná správa upozorňuje na podvodné SMS správy
Finančná správa opäť upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa snažia oklamať daňovníkov. Tentoraz im zasielajú podvodné SMS správy, v ktorých im ponúkajú vrátenie dane vo výške 100 eur, ak cez priložený odkaz vyplnia svoje bankové údaje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %