Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
04.03.2022 04:00

ZMOS s partnermi spustil registračný systém na ubytovanie migrantov


Ilustračná snímka: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska a s technologickými partnermi pripravujú registračný systém určený výlučne pre registráciu ubytovania migrantov.


Cieľom je zaviesť centrály a efektívny logistický systém ubytovania, trasovať umiestnenia, umocniť bezpečnosť, ochranu zdravia, a tiež pomôcť s využitím potenciálu hotelov a penziónov.  

Spojíme nevyhnutnosť s potrebou

Systém bude fungovať tak, že v prvom rade sa zaregistruje ubytovacie zariadenie. To vyplní formulár, vytvorí sa mu účet v Bookio a MAPPA. Následne sa tomuto ubytovaciemu zariadeniu pošle email s prístupom a návodom. Dobrovoľník vykliká filter s pravidlami, počet osôb. Uvidí zoznam podľa konfigurácie a uvidí všetky možné ubytovacie zariadenia z ktorých si vyberie. Zapíše všetky osoby (meno, priezvisko, telefón, email hlavnej osoby plus miesto na poznámku v ktorej sa môžu napísať ďalšie relevantné údaje). Recepcia ubytovacieho zariadenia potvrdí príchod na mieste, môže v systéme evidovať kartu a dopíše do systému mená ostatných hostí, narodenie, štátnu príslušnosť, číslo dokladu. Po uvoľnení izby sa automaticky v reálnom čase uvoľní kapacita v systéme pre daný počet osôb a izbu. Všetci, ktorí budú pracovať so systémom sa prihlasujú cez meno a heslo v internetovom prehliadači s príslušnými rolami, kde nemôžu zasahovať do inej role. Tak zároveň systém vnútorne garantuje ochranu spracovaných informácií. Sme presvedčení, že týmto systémom dokážeme pomôcť s ubytovávaním migrantov, zvýšením bezpečia, ochranou zdravia, eliminovaním rizík v súvislosti s obchodovaním s ľuďmi, a pritom dokážeme pomôcť hotelom a penziónom, ktoré majú od nástupu koronakrízy vážne existenčné problémy. Systémom Bookio dokážeme spojiť nevyhnutnosť, s efektivitou a potrebou. Je verejne prístupný na web stránke Združenia miest a obcí Slovenska. "Veríme že táto pomoc výrazne skráti čakanie vyčerpaných utečencov za hranicou a zjednoduší život všetkým zúčastneným, ktorí im pomáhajú nájsť bezpečné útočisko," hovorí Matúš Paška, konateľ rezervačného systému Bookio. „Na systéme pracuje tím už niekoľko dní počas dní aj v noci, pretože si uvedomujeme jeho dôležitosť v tejto situácií,“ dodáva koordinátor projektu Lukáš Bednár. Systém je momentálne už v testovacom režime, cez víkend budeme ladiť posledné detaily a v pondelok bude zaradený do ostrej prevádzky. Systém bude prístupný na web stránke Združenia miest a obcí Slovenska. 

Podobný systém sa osvedčil

Združenie miest a obcí Slovenska počas celoplošného testovania zabezpečovalo pre samosprávy platformu Bookio a aplikáciu MOMKy na dlani, ktoré za 6 týždňov prevádzky využilo 3, 2 milióna ľudí. Očakávame, že aj týmto systémom dokážeme rovnako užitočne pomôcť v tomto náročnom období. Združenie miest a obcí Slovenska aktuálne finišuje s ohlásením DIGITÁLNEHO REŠTARTU, ktorý bude užitočnou pomôckou na využívanie technológií pre zvyšovanie komfortu obyvateľov aj samospráv. Aj táto služba realizovaná s partnermi dokazuje, že spájanie síl pre užitočné služby má pridanú hodnotu pre samosprávy aj ich obyvateľov.

Táto služba nadväzujú na doterajšie aktivity, či už spracovaný Systém pomoci – Logistický model komunál, ale aj na priebežne aktualizovaný súpis akútnej potreby, dokumenty ako vzory uznesení zastupiteľstiev, tiež zriadený Transparentný účet a on-line systém „Pomocná ruka“. Kancelária Združenia miest a obcí Slovenska pravidelne komunikuje so samosprávami, prevádzkuje špeciálnu emailovú adresu ukrajina@zmos.sk a tiež podporuje výmenu skúseností s riešením akútnych problémov s humanitárnou pomocou pre mestá a obce.     

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
Vieš o úradníckom čine, ktorý si zaslúži byť ocenený?
Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť v spolupráci s Klubom úradníkov dobrej vôle a ostatnými partnermi otvorili zbieranie nominácii do druhého ročníka Úradníckeho činu roka. Čas na nominovanie či prihlásenie sa je do konca augusta 2020.
viac
18.05.2021
ZMOS s partnermi pomáha prevádzkam s letnými terasami
Letné terasy predstavujú v tomto období aspoň nejaké podnikanie v gastro segmente. Sme svedkami toho, že terasy sú preplnené, situácia stresuje ľudí, aj čašníkov. Chýba systém manažovania v záujme prevencie a ochrany zdravia. ZMOS s partnermi prichádza s pomocou a konkrétnym riešením.
viac
18.10.2021
Ukrajinsko-slovensko-nórsky workshop predstaví participáciu na lokálnej úrovni
Ukrajinské združenie miest v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a Nórskym združením miestnych a regionálnych samospráv organizuje workshop k problematike participácie na miestnej úrovni.
viac
22.09.2023
Registrujte sa na Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny
Združenie miest a obcí Slovenska v spolupráci s partnerom projektu Združením FEMAN pozývajú na podujatie Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %