Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
17.05.2024 10:10

Dva susedné kraje spojí nová cyklotrasa za šesť miliónov eur


Ilustračná snímka (TASR)


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pripravuje výstavbu ďalšieho úseku Vážskej cyklomagistrály. Deväťkilometrový úsek povedie od Kotešovej neďaleko Bytče až po hranicu s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK).


Na štvrtkovom tlačovom brífingu o tom informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Kraj bude investíciu za približne šesť miliónov eur financovať z programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko-Česko.         

Stavebné povolenie získal kraj po niekoľkých rokoch projektových príprav v januári tohto roka. "Monitorovací výbor nám schválil realizáciu projektu cyklotrasy v dĺžke približne deväť kilometrov. Pre cyklistov to bude znamenať, že reálne sa spoja dve okresné mestá v susedných krajoch, a to Bytča s Považskou Bystricou. Ak sa nám podarí uspieť aj v ďalšom pripravovanom projekte, potom sa cyklisti z Považskej Bystrice v budúcnosti dostanú bezpečne až do Žiliny," poznamenala Jurinová s tým, že TSK už má cyklotrasu z Považskej Bystrice po hranicu krajov hotovú.         

Stavebne i finančne najnáročnejšími časťami stavby budú bezbariérové podjazdy pod cestnými mostami. "Jeden z mostov je v Bytči na ceste I/10 smerom k hranici s Českou republikou a druhý na ceste II/507 v Kotešovej. V oboch prípadoch je pripravené také riešenie, aby cyklisti nemuseli vychádzať na most a zostávali na cyklotrase. Technickou zaujímavosťou je aj vybudovanie cyklolávky ponad derivačný kanál v katastri obce Hvozdnica," priblížil podpredseda ŽSK Peter Weber.         

On sám očakáva, že cyklisti budú môcť novú cyklospojnicu dvoch krajov využívať na jar roku 2026, vedúci oddelenia cyklodopravy a dopravných stavieb odboru dopravy ŽSK Peter Mráz je o niečo optimistickejší. "Odhadujeme, že do dvoch mesiacov by sme mohli spustiť verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby a počítame s tým, že ešte na jeseň začneme aj s realizáciou. Ak by sa na stavbe nevyskytovali žiadne závažnejšie problémy, tak termín dokončenia by mohol byť koncom budúceho roka," dodal Mráz.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.10.2018
Nová unikátna cyklotrasa vedie do kúpeľov, miesto na nej majú chodci aj cyklisti
Štyri kilometre novej cyklotrasy sa tiahnu rovinatým terénom i zákrutami, lemujú tok rieky Váh a vedú až na priehradný múr Nosickej priehrady. Štedrú šírku cyklotrasy v rozmedzí až do 4,5 m umožnilo rozšírenie koruny ochrannej hrádze a využitie podporných gabiónových múrov.
viac
01.07.2020
Mestský park v Prievidzi napreduje vďaka projektom
V týchto dňoch je finalizovaný náučný chodník v Mestskom parku. Ďalší grant pomôže vyriešiť problém s prítokom do jazierka.
viac
05.06.2021
Lopušnú dolinu a Lučivnú spojí nová cyklotrasa
Cyklisti budú môcť od nedele 6. júna využívať nový cyklochodník medzi Lopušnou dolinou a Lučivnou. Pripája sa na asfaltovú cestu v Lučivnej, ktorá vedie zo Svitu do Lopušnej doliny.
viac
07.05.2022
V Strečne vznikne nová cyklotrasa, rekonštrukciou prejde aj lávka pre peších
V priebehu mesiaca máj sa začne výstavba Vážskej cyklotrasy v obci Strečno v dĺžke 2,2 km. Rekonštrukcie sa dočká aj lávka pre peších a cyklistov ponad rieku Váh.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %