Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
07.05.2022 01:50

V Strečne vznikne nová cyklotrasa, rekonštrukciou prejde aj lávka pre peších


Ilustračná snímka


V priebehu mesiaca máj sa začne výstavba Vážskej cyklotrasy v obci Strečno v dĺžke 2,2 km. Rekonštrukcie sa dočká aj lávka pre peších a cyklistov ponad rieku Váh.


V krátkej dobe bude odovzdané stavenisko v k. ú. obce Strečno, kde dôjde k vybudovaniu Vážskej cyklotrasy v dĺžke 2,2 km. Názov stavby je „Cyklotrasa Hrad Budatín – Hrad Strečno“. Cyklotrasa vznikne v rámci projektu: „Zvýšení přístupnosti a bezpečnosti ke kulturním památkám v česko-slovenském pohraničí“. Projekt realizuje Žilinský samosprávny kraj na základe Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v rámci operačného programu cezhraničnej spolupráce SR/ČR 2014 – 2020.

V rámci projektu, ktorý sa realizuje v spolupráci s obcou Strečno, dôjde aj k rekonštrukcii lávky pre peších a cyklistov zo Strečna do Nezbudskej Lúčky ponad rieku Váh. Obec Strečno realizuje v danej záležitosti verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. „Veľmi ma teší, že projekt česko-slovenskej spolupráce prináša výsledky. Realizácia cyklotrasy je pozitívnym krokom pre župu z hľadiska posilnenia mobility. S tým súvisí aj podpora a rozvoj turizmu, športu a kultúrneho vyžitia, pre všetkých občanov a návštevníkov nášho kraja,“ prízvukuje Erika Jurinová, županka Žilinského samosprávneho kraja.

Lokalita Strečna ponúka veľa lákadiel a je vyhľadávaným miestom prakticky celoročne. Či už ide o Hrad Strečno alebo ponímanie Nezbudskej Lúčky – Strečno ako východiskového bodu pre cyklodopravu, cykloturistiku aj pešiu turistiku. Okrem Hradu Strečno patrí medzi obľúbené turistické miesta aj Starý Hrad a Chata pod Suchým, odkiaľ sa dá pokračovať ďalej po hrebeni Krivánskej Malej Fatry. Rovnakou pýchou sú aj jedinečné plte na Váhu.

Predpoklad ukončenia stavebných prác spomínanej cyklotrasy je október 2022. Zhotoviteľom stavby je Metrostav DS, a. s. Cena stavebných prác je v zmysle Zmluvy o dielo 266 319,07 € s DPH.

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2016
ŽSK dostavia ďalšiu časť cyklotrasy BikeKia, ktorá spája dva hrady
Zmluvu o poskytnutí grantu na dostavbu ďalšieho úseku cyklotrasy BikeKia, ktorá spája hrady Budatín a Strečno, v pondelok (26. 9.) podpísali podpredseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Jozef Štrba a správca Nadácie Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.
viac
17.05.2019
Obyvatelia Brodna a Vrania sa dočkali. Lávka ponad Kysucu je otvorená
Lávka cez rieku Kysuca, ktorá spája mestské časti Brodno a Vranie je od dnešného dňa oficiálne otvorená a spustená do prevádzky. Pôvodnú lanovú lávku, ktorá bola dlhodobo v nevyhovujúcom stave, nahradila nová oceľová. Slúžiť bude peším a cyklistom.
viac
17.02.2020
Brezno začne v marci s budovaním cyklotrasy Brezno - Valaská
Mesto Brezno v marci spustí realizáciu projektu Cyklotrasa Brezno – Valaská. Cestovanie na bicykli bude pre mnohých nielen ekonomické a ekologické, ale aj zdraviu prospešné. Dĺžka realizácie výstavby bude 12 mesiacov a predpokladaný termín ukončenia je február 2021.
viac
30.07.2020
Na lávke v Piešťanoch sa začalo s rekonštrukciou
Lávku v Piešťanoch, ktorá je od roku 2015 v zlom technickom stave a od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená, už oficiálne odovzdali realizátorovi rekonštrukcie. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %