Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
30.05.2016 04:25

V mestskej časti Vrakuňa pribudnú nové cyklotrasy


Cyklotrasa na Dvojkrížnej ulici v mestskej časti Vrakuňa. Snímka: (Skanska).


V bratislavskej Vrakuni vzniknú nové cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo schválilo 38 750 eur z rozpočtu hlavného mesta na realizáciu cyklistických projektov v tejto mestskej časti.


Plánovaná je cyklotrasa Malý Dunaj, vodorovné cyklistické značenie na nábreží Malého Dunaja i rozšírenie chodníka pre cyklistov vo Vrakunskom lesoparku.      

Podľa starostu Vrakune Martina Kuruca projekty sú na realizáciu jednoduché a je možné ich dokončiť v tomto roku. Mestská časť v spolupráci so svojimi partnermi bude projekty spolufinancovať v predpokladanej výške 20 000 eur.      

Riešené územie cyklotrasy Malý Dunaj sa nachádza vo východnej časti Vrakune, pozdĺž toku Malého Dunaja v úseku od ukončenia Ihličnatej ulice cez most s pokračovaním po ľavom brehu až po križovatku letisko. "Plánovaný úsek cyklotrasy tvorí časť Malodunajskej cyklotrasy. Cyklochodník bude realizovaný v dĺžke 1,6 kilometra. Pozemky sú vo vlastníctve, respektíve v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku," priblížil Kuruc.       

Cyklochodník je navrhnutý v šírke asi tri metre s asfaltovým povrchom, smerovým značením, informačnými tabuľami a doplňujúcim mobiliárom. Cyklotrasa bude nadväzovať na úsek, na ktorý už je spracovaná dokumentáciou pre územné rozhodnutie stavby cyklotrasa Malý Dunaj. Tá rieši cyklotrasu v úseku od križovatky ulíc Ráztočná - Hradská v dĺžke 970 metrov pozdĺž Malého Dunaja. Na druhej strane bude nadväzovať na cyklotrasu Jurava. "Náklady na vypracovanie projektovej dokumentácie a inžiniersku činnosť sú 13 750 eur. Financovanie výstavby cyklotrasy bude z projektu cezhraničnej spolupráce medzi Maďarskom a SR," uviedol starosta. Podanie projektu predpokladá samospráva v auguste.      

Potreba vodorovného cyklistického značenia na Malodunajskej cyklotrase na nábreží Malého Dunaja vznikla po tom, čo mestská časť v spolupráci so sponzorom dokončila opravu Vrakunskej promenády. Samospráva teraz chce odkloniť cyklistov mimo tejto pešej a oddychovej zóny, ktorá je vedená súbežne s Podunajskou ulicou. "Navrhujeme prípravu jednostupňovej projektovej dokumentácie a následnú realizáciu vodorovného a zvislého dopravného značenia pre cyklistov v odhadovanej výške 5000 eur," priblížil Kuruc.      

Pre zabránenie kolíziám medzi chodcami a cyklistami chce mestská časť rozšíriť existujúci chodník pri východnom vchode do Vrakunského lesoparku a rozdeliť ho na cyklistický a chodník pre peších.  Súčasťou projektu má byť osadenie lámp s LED žiarovkami a fotovoltaickými článkami. Taktiež aj podpora realizácie hlinenej cyklodráhy pre deti. "Odhadované náklady na projektovú dokumentáciu aj realizáciu sú 20 000 eur," spresnil starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2019
Primátor a starostovia navrhujú zvýšenie dane z nehnuteľnosti
Primátor Bratislavy Matúš Vallo spolu so starostami 17 bratislavských mestských častí (MČ) navrhuje zvýšiť daň z nehnuteľnosti na území hlavného mesta zvýšením sadzby tejto dane.
viac
09.03.2020
BBSK pripravuje projekt novej cyklotrasy na trase Štiavnickej Anče
Už o niekoľko rokov by mohla Hronskú Breznicu s Banskou Štiavnicou prepojiť nová cyklotrasa, vedúca po bývalom pôvodnom telese niekdajšej úzkorozchodnej železničnej trate Štiavnická Anča. Projekt pripravuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).
viac
20.05.2020
Výstavba prvého úseku cyklotrasy pokračuje podľa plánov
Výstavba prvého úseku cyklotrasy na Pereckej ulici v Leviciach pokračuje podľa projektovej dokumentácie a v zmysle podmienok vydaného stavebného povolenia.
viac
07.07.2020
V L. Mikuláši pribudne ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje v budúcom roku vybudovať ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy v dĺžke takmer pol kilometra. Na stavebné práce získala radnica 88 000 eur z externých zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %