Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.11.2020 10:35

Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy


Veľká Javorina.


Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.


Ako informoval krajský riaditeľ spoločnosti Lesy ČR v Zlíne Libor Strakoš, hlavnou aktivitou projektu Spoločne za krásami Veľkej Javoriny na bicykli bola na českej strane stavba a rekonštrukcia cyklotrasy na Veľkú Javorinu až po štátnu hranicu so Slovenskou republikou (2,5 kilometra). „Na českej strane bola taktiež vybudovaná cyklistická infraštruktúra, ktorá bude slúžiť ako českým, tak aj slovenským cyklistom,“ uviedol Strakoš.      

Na slovenskej strane bola hlavnou aktivitou projektu prestavba existujúcej dočasnej zemnej cesty na cyklotrasu Krivobučková v celkovej dĺžke 3,87 kilometra, čím vzniklo predĺženie cyklotrás s okruhom pod Prírodnú rezerváciu Veľká Javorina.      

„Podpora turistiky a cykloturistiky, ako prostriedku pre environmentálne vzdelávanie, spoznávanie lesov a práce lesníkov pri zabezpečovaní plnenia ich celospoločenských funkcií, je jednou z hlavných ciest priblíženia sa verejnosti. Dôkazom toho je aj realizácia tohto cezhraničného projektu,“ uviedol Matej Vigoda, generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky.      

Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú sumu takmer 1,13 milióna eur, rozpočet vedúceho partnera Lesy ČR je vo výške 689 720 eur a rozpočet hlavného cezhraničného partnera Lesy SR vo výške 440 200 eur. Realizácia projektu je naplánovaná do konca apríla 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2020
BBSK pripravuje projekt novej cyklotrasy na trase Štiavnickej Anče
Už o niekoľko rokov by mohla Hronskú Breznicu s Banskou Štiavnicou prepojiť nová cyklotrasa, vedúca po bývalom pôvodnom telese niekdajšej úzkorozchodnej železničnej trate Štiavnická Anča. Projekt pripravuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).
viac
05.05.2020
Žilina začína budovať cyklotrasu zo sídliska Solinky do centra
Mesto Žilina začína budovať prvý úsek cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka povedie prvý úsek celým sídliskom Solinky a bude sa končiť na Bulvári.
viac
20.05.2020
Výstavba prvého úseku cyklotrasy pokračuje podľa plánov
Výstavba prvého úseku cyklotrasy na Pereckej ulici v Leviciach pokračuje podľa projektovej dokumentácie a v zmysle podmienok vydaného stavebného povolenia.
viac
29.06.2020
Mesto Senica vypísalo výzvu na realizáciu cyklotrasy
Mesto Senica vyhlásilo výzvu na predkladanie ponúk na realizáciu projektu Cyklodopravné trasy Senica - I. etapa, ktorej celková predpokladaná hodnota je vo výške 1 205 744,08 eura. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávania (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %