Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.06.2020 08:35

Ružinov pracuje na záchrannom pláne miestneho podniku VPS


Podnik verejno-prospešných služieb.


Bratislavský Ružinov pracuje na záchrane miestneho podniku verejno-prospešných služieb, ktorý prechádza reštrukturalizačným procesom.


Roky bojuje s dlhmi z minulosti a hoci v poslednom období zlepšil podľa starostu Martina Chrena kvalitu práce, koronakríza situáciu v podniku opäť výrazne zhoršila. Možnosťou je, že by Ružinovský podnik VPS prešiel ako komunálny podnik pod mestskú časť.

„Postupne sa snažíme dostávať VPS do poriadku, avšak koronakríza nám trochu láme chrbticu. Aj zdravé podniky majú problém prežiť. Podniky, ktoré sú v reštrukturalizácii a majú dlhy z minulosti, sú v oveľa horšej situácii. Intenzívne pracujeme s právnikmi a ekonómami na záchrannom pláne,” uviedol Chren.

Riešením by podľa neho mohla byť, po vzore niektorých samospráv, aj transformácia akciovej spoločnosti na komunálny podnik, ktorý by spadal priamo pod mestskú časť. Pre Ružinov by to okrem iného znamenalo ušetrenie minimálne 400 000 eur ročne. „Keď sú mzdové náklady vo VPS dva milióny eur, mestskej časti sa fakturuje 2,4 milióna eur, pretože sa pridáva DPH,” poznamenal Chren s tým, že ušetrené financie by mala samospráva napríklad na zeleň.

Aktuálne sa nezaplatené dlhy voči dodávateľom šplhajú k sume 300.000 až 400 000 eur. Starosta v tejto súvislosti zdôrazňuje, že problémy nie sú spôsobené terajším manažmentom podniku, ale dosahy situácie okolo nového koronavírusu, napríklad strata tržieb z prenájmu istý čas zavretého trhoviska Miletičova, či nemožnosť fakturovať všetky práce. „VPS nemôže byť čierna diera, do ktorej mestská časť stále nalieva peniaze a každých pár rokov ju treba zachraňovať. Sme pripravení dať podniku finančnú injekciu, ale už to nebude zadarmo,” skonštatoval.

Za férovú cenu je mestská časť pripravená odkúpiť nejaké aktíva, ktoré v podniku sú. Tým by napríklad mohli byť vyplatené niektoré dlhy voči veriteľom. Ďalším z opatrení je odkúpenie techniky, poslanci na poslednom rokovaní schválili odkúpenie hmotného majetku v hodnote 258 000 eur. „Toto je jedným z opatrení, ktoré robí predstavenstvo podniku, aby predišlo úpadku. Aby kým dorobíme komplexné analýzy a riešenie, pomohlo oddialiť akékoľvek riziká a hrozby,” doplnil Chren.

Mestská časť pred niekoľkými rokmi v rámci ozdravného programu "vliala" do VPS okolo 600 000 eur. Ďalšie financie boli "naliate" nepriamo, a to tým, že VPS odvádzala mestskej časti niekoľkonásobne nižšie platby z nájmu za trhovisko Miletičova.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2016
V mestskej časti Vrakuňa pribudnú nové cyklotrasy
V bratislavskej Vrakuni vzniknú nové cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo schválilo 38 750 eur z rozpočtu hlavného mesta na realizáciu cyklistických projektov v tejto mestskej časti.
viac
01.11.2016
Mestské časti Bratislavy majú mať väčšinu výnosu z poplatku za rozvoj
Bratislavské mestské časti majú dostať väčšinu z príjmu z vybratého miestneho poplatku za rozvoj. Mestskí poslanci na svojom zasadnutí 27. 10. totiž odsúhlasili dodatok k štatútu mesta.
viac
05.12.2016
Mestu Bratislava prišlo 96 pripomienok k parkovacej politike
Hlavné mesto dostalo 96 pripomienok občanov k navrhovanej jednotnej parkovacej politike. Zaoberala sa nimi mestská dopravná komisia a na základe nich upravila pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) k parkovaniu.
viac
03.03.2017
V mestských častiach nadobúdajú účinnosť VZN o rozvojovom poplatku
Vo väčšine mestských časti Bratislavy vstúpilo 1. marca do platnosti všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnom poplatku za rozvoj. Zavedenie rozvojového poplatku prijali v predchádzajúcich dvoch mesiacoch zastupiteľstvá všetkých mestských častí s výnimkou Podunajských Biskupíc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %