Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.10.2019 09:10

Okná na kostolíku pri Domaši zrekonštruovali aj s podporou cyklistov


Snímka (tasr)


Okná na kostolíku v Novej Kelči v okrese Vranov nad Topľou zrekonštruovali aj vďaka podpore cyklistov. Počas júlového cyklistického podujatia Okolo Domaše vyzbierali na opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky 600 eur.


„Každé euro je dobré. Bolo od nich pekné, že prispeli takouto sumou, ktorú sme doložili k tomu, aby sme mohli zrekonštruovať okná. Boli porušené niektoré časti vitrážových skiel. Sme radi, že je to zasklené,“ uviedol Roman Matisovský, správca farnosti Turany nad Ondavou, pod ktorú patrí aj Nová Kelča.       

Podľa neho sa pre túto formu obnovy rozhodli aj preto, aby bol objekt uzavretý. „Aby hmyz a vtáctvo, ktoré tu občas zavítalo, neškodilo tejto stavbe,“ vysvetlil. Celková suma na rekonštrukciu vitráží predstavovala 1700 eur.       

Stavba si vyžaduje komplexnú obnovu. Plány do budúcna sú podľa Matisovského veľké. „Chceme začať strešnou konštrukciou. Všetko závisí od financií,“ poznamenal. Ako povedal, potreba záchrany kostolíka miestnych spája. V blízkej budúcnosti majú byť zreštaurované aj štyri sochy anjelov, ktoré sa nachádzajú v jeho prednej časti.       

Barokovo-rokokový kostol sv. Štefana kráľa z roku 1780 je situovaný pod úrovňou Domaše a je pozostatkom zatopenej obce Kelča. Turisti ho po desiatkach rokov mohli vidieť aj z paluby výletnej lode Bohemia. Ako povedal Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce, ktorá plavidlo prevádzkuje, počas necelého leta loď prepravila približne 21.000 ľudí.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2020
Pri rekonštrukcii katedrály našli doteraz neobjavenú kryptu
Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia. Na tlačovej konferencii o tom informoval Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.
viac
07.05.2022
V Strečne vznikne nová cyklotrasa, rekonštrukciou prejde aj lávka pre peších
V priebehu mesiaca máj sa začne výstavba Vážskej cyklotrasy v obci Strečno v dĺžke 2,2 km. Rekonštrukcie sa dočká aj lávka pre peších a cyklistov ponad rieku Váh.
viac
20.08.2022
Odhalenie a požehnanie sochy Dobrého pastiera v Trenčianskych Tepliciach
Podľa liturgického kalendára je deň 16. august spomienkou na sv. Štefana, uhorského kráľa. Kostol v Trenčianskych Tepliciach zasvätený práve prvému uhorskému kráľovi a 16.augusta uplynie 134 rokov, kedy bol kostol postavený a posvätený.
viac
22.11.2023
Dominante mesta, veži Kostola sv. Kataríny, prinavrátia pôvodný vzhľad
Vežu Kostola sv. Kataríny v Kremnici obnovia do podoby, akú nadobudla počas regotizácie v 19. storočí. Táto dominanta mesta sa tak po rekonštrukcii vráti po desiatkach rokov k vzhľadu, ktorí si môžu poniektorí pamätať ešte zo starých dobových fotografií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %