Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
21.08.2024 10:05

Pred budovou Csemadoku v Nových Zámkoch pribudla busta kráľa sv. Štefana


Busta kráľa sv. Štefana v Nových Zámkoch. Zdroj: Anton Hrachovský


Pred budovou Csemadoku v Nových Zámkoch pribudla busta uhorského kráľa svätého Štefana. Odhalili ju pri príležitosti osláv sviatku sv. Štefana v pondelok (19. 8.) večer. Autorom bronzovej busty osadenej na meter vysokom podstavci je János Lukács.


Náklady na jej realizáciu prevýšili 9000 eur, združenie ju financovalo z darov maďarskej komunity, potvrdil József Danczi z miestneho odboru Csemadoku.         

Súčasťou podujatia bola svetelná produkcia na budove sídla Csemadoku, ktorú zorganizovalo Občianske združenie KultúrKorzó. "Na projekciu bolo použitých vyše 70 inteligentných lámp a niekoľko projektorov. Takýto druh projekcie mal v Nových Zámkoch premiéru," informovala radnica.         

Svätý Štefan kráľ sa narodil okolo roku 975 v Ostrihome. Dostal meno Vajk (turecky: hrdina, vodca), neskôr bol pokrstený podľa sv. Štefana, prvého kresťanského mučeníka. Po smrti svojho otca Gejzu prevzal po ňom vládu v Uhorsku. V krajine zaviedol župné zriadenie. Zomrel v roku 1038, pochovali ho v bývalej katedrále v Stoličnom Belehrade (Székesfehérvár).

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2019
Okná na kostolíku pri Domaši zrekonštruovali aj s podporou cyklistov
Okná na kostolíku v Novej Kelči v okrese Vranov nad Topľou zrekonštruovali aj vďaka podpore cyklistov. Počas júlového cyklistického podujatia Okolo Domaše vyzbierali na opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky 600 eur.
viac
29.04.2020
Mesto zriadilo krízové a karanténne centrum pre ľudí bez domova
Mesto Nové Zámky zriadilo krízové centrum a karanténne zariadenie pre ľudí bez domova. Mesto im zabezpečilo prístup k zdravotnej starostlivosti, testovanie na nový koronavírus a v prípade nutnosti aj pobyt v karanténe.
viac
10.06.2021
Multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti
Nové multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti. Skolaudované bolo už v lete minulého roka, počas pandemickej situácie však zostalo zatvorené.
viac
19.05.2022
Mesto získalo dotáciu na rekonštrukciu športového areálu Sihoť
Mesto Nové Zámky získalo dotáciu z Fondu na podporu športu na mestský multifunkčný športový areál na Sihoti. Celkové výdavky na rekonštrukciu areálu sú vyčíslené na takmer 800 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %