Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.07.2020 08:40

Mestský park v Prievidzi napreduje vďaka projektom


Mestský park v Prievidzi.


V týchto dňoch je finalizovaný náučný chodník v Mestskom parku. Ďalší grant pomôže vyriešiť problém s prítokom do jazierka.


V Mestskom parku v Prievidzi postupne rozširujú náučný chodník okolo revitalizovaného jazierka. V rámci projektu sa realizuje výsadba vlhkomilných rastlín a nových druhov drevín. Mesto zabezpečuje inštaláciu informačných tabúľ s názvami, popisom a všeobecnou charakteristikou jednotlivých druhov rastlín a živočíchov vyskytujúcich sa v tomto biotope. Náučný chodník má predovšetkým doplniť edukačné ciele pri  vyučovaní prírodovedy a biológie. Celý priestor môže byť využívaný na zážitkové vzdelávanie. S finalizáciou náučného chodníka sa počíta v najbližších týždňoch.

Vďaka daru obnovia nápust

Jazierko tvorí dominantu Mestského parku, jeho najväčším nedostatkom je systém nápustu, ktorý je závislý od hladiny rieky Nitra. Poveternostné podmienky v jarných mesiacoch a technické príčiny na prítoku spôsobili pokles hladiny jazierka a tým zhoršenie podmienok pre život vodných živočíchov v tomto biotope. Prostredníctvom mimorozpočtových finančných prostriedkov bude odstránený aj tento problém.

„Slovenské elektrárne, a. s. sa už tradične zapájajú do aktivít prospešných pre mesto. Zamestnanci účasťou na dobrovoľníckych aktivitách často podporili rôzne pozitívne projekty a pomohli, upravili, zveľadili,” opisuje Ivan Benca, projektový manažér z Mestského úradu v Prievidzi.

Mesto Prievidza sa ešte v roku 2019 prihlásilo do výzvy Slovenských elektrární, a. s. „Ukážte sa v lepšom svetle” s projektom „Revitalizácia jazierka v mestskom parku“. Zamestnanci vyhlasovateľa výzvy projekt v hlasovaní podporili a Slovenské elektrárne, a. s. naň prispeli finančným darom v sume 1 000 eur. Finančné prostriedky z daru boli použité na obstaranie materiálu a zaplatenie služieb spojených s revitalizáciou jazierka.

„Zamestnanci Slovenských elektrární, a. s. už v minulosti dobrovoľnícky pomohli pri odstraňovaní sedimentov a spriechodnení nápustného potrubia do jazierka a veríme, že s ich pomocou môžeme počítať ajv budúcnosti,” uzavrel Benca. Na ďalšie zatraktívnenie Mestského parku bude mať pozitívny vplyv aj napojenie novej cyklotrasy, ktorá je momentálne vo výstavbe. S dokončením cyklotrasy sa počíta na jeseň tohto roka.

Autor: (Michal ĎUREJE, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
11.10.2016
Po vynovení bude park slúžiť ako ateliér pre výtvarníkov
Aj ako ateliér pre mladých výtvarníkov bude slúžiť park pri Kultúrnom dome v Žarnovici, ktorý v týchto dňoch revitalizujú. Obnova priestranstva, ktoré bolo v posledných rokoch neupravené, tak dá bodku za úpravou objektu a jeho okolia.
viac
02.04.2020
Zapotôčky a mestský park prepojí cyklotrasa
Sídlisko Zapôtočky a mestský park v Prievidzi prepojí cyklotrasa. S jej výstavbou začali stavbári v týchto dňoch. Na prvú etapu cyklochodníka za viac ako 1,5 milióna eur, ktorý povedie do susedných Bojníc, získala prievidzská samospráva financie z fondov Európskej únie.
viac
05.05.2020
Žilina začína budovať cyklotrasu zo sídliska Solinky do centra
Mesto Žilina začína budovať prvý úsek cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka povedie prvý úsek celým sídliskom Solinky a bude sa končiť na Bulvári.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %