Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
16.10.2023 01:55

Predsedníctvo ZMOS prerokovalo dôležité témy


Snímka z online rokovania - zdroj: ZMOS


Predseda ZMOS Jozef Bozik zvolal online Predsedníctvo ZMOS k prerokovaniu návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024-2026, k pripravovanej reforme posudkových činností a k situácii na po zemetrasení v obciach na východnom Slovensku.


Predsedníctvom ZMOS na svojom online rokovaní 13. októbra 2023 prerokovalo niekoľko dôležitých tém. Témou dnešných dní, ktoré rezonuje v prostredí samospráv a bola predmetom tohto týždňového pondelkového rokovania Hospodárskej a sociálnej Rady je návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2024-2026, ku ktorému ZMOS predložil negatívne a odmietavé stanovisko.

Predseda ZMOS Jozef Božik informoval členov Predsedníctva ZMOS, že najväčším problém je príprava rozpočtu pre budúci kalendárny rok. Ten rozpočet pre samosprávy, ktorý vytvorila dočasná vláda SR znamená pre samosprávy mínus 498 miliónov eur. Doplnil stanovisko, ktoré prezentoval na zasadnutí HSR: „Budeme žiadať novú vládu o stretnutie k návrhu verejnej rozpočtu správy na roky 2024-2026, ktorý bude reagovať na aktuálny vývoj a prognózy, na základe ktorých samosprávy hospodárili doposiaľ. V súčasnom návrhu rozpočtu verejnej správy bude výkon samosprávnych pôsobností striktne obmedzený.“

Ďalšou témou rokovania Predsedníctva ZMOS bola situácia po zemetrasení v Prešovskom kraji, v obciach, ktoré postihlo pondelkové zemetrasenie vo večerných hodinách. O aktuálnom stave v postihnutom území predseda Združenia miest a obcí Vranovského regiónu, starosta obce Nižný Hrušov a podpredseda Komory obcí Rady ZMOS Ján Fenčák.

„V Ďapalovciach sú iba dva domy bez poškodenia. Inak všetky stavby majú popraskané obvodové múry. Okrem toho na ľudí v týchto dňoch dolieha psychická únava. V teréne sú už aj psychológovia. V Holčíkovciach je obmedzená prevádzka základnej školy, poškodených je 60% budovy. V pondelok sa deti vracajú do školy, vyučovanie bude v provizórnych priestoroch.“  

Po skúsenostiach z predchádzajúcich dní a komunikácii so starostami s dotknutých obcí uviedol: „Zemetrasenie ukázalo nepripravenosť štátnej správy. Situácia v regióne zvládame vďaka dobrovoľným hasičom, štátnym hasičom, veľkej solidárnosti medzi ľuďmi a súdržnosti primátorov, primátoriek, starostiek a starostov," informoval Ján Fenčák.

Predsedníctvo ZMOS schválilo návrh na zriadenie Transparentného účtu ZMOS pomoc samosprávam postihnutých tohto týždňovým zemetrasením na východe Slovenska. Číslo transparentného účtu s názvom ZMOS_pomoc obciam_zemetrasenie je SK83 0900 0000 0052 0848 0245. Transparentný účet je zverejnený TU.

Mechanicko-biologická úprava vytriedeného zberu odpadov bola ďalšou témou, ktorej sa venovalo Predsedníctvo ZMOS a vyjadrilo zásadné presadzovanie požiadavky ZMOS, ktorou je posun povinnosti zavedenia povinnej úpravy odpadov pred skládkovaním od 1.1.2027, s výnimkou pre tie samosprávy ktoré majú možnosť MBÚ. V zmysle platnej legislatívy má Slovensko možnosť zaviesť MBÚ do roku 2027 (Smernica1999/31/ES o skládkach). 

Členovia Predsedníctva ZMOS prediskutovali a prijali stanovisko k pripravovanej reforme posudkovej činnosti a s tým súvisiacich zmenách kompetencií samospráv, ktoré bude presadzovať vedenie a zástupcovia ZMOS pri účasti na rokovaniach k pripravovanej reforme posudkových činnosti.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
18.12.2020
Komuniké zo 7. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na včerajší deň (17. 12) v poradí 7. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli ekonomika, eurofondy aj aktuálna legislatíva.
viac
28.10.2021
Komuniké z 13. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na 27. októbra 2021 v poradí 13. rokovanie Predsedníctva ZMOS, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch hotela SOREA REGIA v Bratislave. Jeho spravodajcom bol Peter Vajda, člen predsedníctva a starosta obce Nededza.
viac
12.01.2022
Budúci týždeň zasadne Predsedníctvo ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal v poradí 15. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Témy reflektujú na aktuálny legislatívny vývoj a priority ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %