Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
02.05.2024 01:05

Mesto obnovuje prístrešok a okolie medokýša pri kúpalisku


Medokýš Jánošík v Detve. Snímka: TASR


Mesto Detva v súčasnosti obnovuje prístrešok a okolie medokýša pri kúpalisku. TASR o tom informoval hovorca mesta Milan Suja.


Primátor mesta Branislav Baran dodal, že požiadavky na skultúrnenie tohto priestoru prišli od obyvateľov mesta. "Boli oprávnené, kamenné múry boli postriekané farbou aj drevený altánok už mal niečo za sebou, veď naposledy ho mesto opravovalo v roku 2017," povedal. Oporné kamenné múry aj altánok teraz vyčistili pieskovaním. Poškodené drevené časti v súčasnosti nahrádzajú novými, celá konštrukcia ešte dostane ochranný náter. "Oprava vyjde mesto na okolo 1000 eur, práce by mali byť ukončené v priebehu jedného až dvoch týždňov," poznamenal hovorca.         

Minerálna studnička je pri chodníku, ktorý vedie na amfiteáter. Počas júlových folklórnych slávností okolo neho prechádzajú tisíce návštevníkov. Využívajú ju tak nielen obyvatelia, ale aj návštevníci mesta. Žriedlo je úradmi zaevidované pod menom Jánošík s prideleným číslom ZV-49. "Príjemné osvieženie poskytoval obľúbený medokýš okoloidúcim aj domácim zrejme celé stáročia. Pôvodne bol bez prístrešku, so schodíkmi z dvoch strán," objasnil Suja s tým, že pamätníci si spomínajú, že sa na mieste nachádzali dve studne.         

Do záchrany starodávneho medokýša pod kúpaliskom sa mesto pustilo v roku 1992, pretože po rozšírení kúpaliska sa prameň narušil. "Na naliehanie občanov dalo mesto urobiť nový výkop. Stratený prameň sa podarilo nájsť pár metrov od pôvodnej studničky," vysvetlil hovorca.         

Podotkol, že v okrese Detva eviduje Slovenská agentúra životného prostredia 40 prameňov. "Z toho deväť je v katastri mesta Detva. Viaceré sú nevyužívané alebo dokonca zaniknuté," doplnil.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2016
Lokalita bývalého kúpaliska Lido má podľa mesta slúžiť na rekreáciu
Priestor bývalého bratislavského kúpaliska Lido, medzi Starým mostom a Prístavným mostom, má slúžiť na rekreáciu a šport.
viac
29.09.2020
Na kúpalisku vybudujú tobogan, mesto na to vyčlenilo 160 000 eur
Novou atrakciou na mestskom kúpalisku v Trebišove by sa mal stať na budúci rok tobogan. Mestskí poslanci na tento účel aktuálne schválili 160 000 eur z rezervného fondu.
viac
26.11.2020
Areál Malý Slavín v Malých Karpatoch sa dočká revitalizácie
Areál Malý Slavín, oddychovo-rekreačná zóna v Malých Karpatoch na trase medzi bratislavskou Račou a Záhorskou Bystricou, sa dočká revitalizácie. Pripravuje ju Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s mestskou organizáciou Mestské lesy v Bratislave. Projekt je naplánovaný na jar 2021.
viac
11.04.2023
Plážové kúpalisko v Bojniciach chce mesto postupne zrekonštruovať
Verejnosť sa na Plážovom kúpalisku v Bojniciach ani v tomto roku neokúpe. Mesto má záujem priestor zrekonštruovať, obnovu chce rozdeliť na viacero častí. Prvou by mala byť revitalizácia prírodnej plochy. Žiadať na to bude mimorozpočtové zdroje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %